Toti oamenii presedintelui

Daca unui locatar ii cade tavanul in cap dupa ce a dat jos zidurile din apartament ca sa-si faca sufrageria mai mare cine este de vina: Inspectoratul de Stat in Constructii care nu l-a controlat sau cetateanul care a incalcat legislatia si a afectat structura de rezistenta?

De vreo cateva saptamani unii formatori de opinie se straduiesc sa ne convinga de faptul ca locatarul e nevinovat si de vina e Inspectoratul de Stat in Constructii.

Aplicat la cazul concret de la Colectiv, de vina pentru tragedie nu sunt patronii care n-au respectat legislatia PSI, care au ingramadit 400 de persoane intr-o incinta care suporta cel mult 80 si care au aprobat aprinderea unor artificii intr-o hala izolata necorespunzator.

Catalin Tolontan este una din cele mai vehemente voci in acest sens. Dansul pare a scrie dupa dictare desi si-a facut imaginea unui ziarist justitiar care se documenteaza si vine cu dovezi decisive.

Din pacate, serialul sau referitor la ISU este partinitor si nedocumentat. I-a raspuns Raed Arafat zilele trecute la unul din atacurile nedocumentate si scrise dupa ureche.

Astazi, domnul Tolontan, realizeaza iarasi un atac la adresa ISU. Spune dansul ca ISU stia de existenta clubului Colectiv deoarece o firma de evenimente a trimis intr-o noapte, pe la ora 23.00, un fax in care instiinta pompierii ca organizeaza un eveniment peste o zi.

La cateva zile se intampla tragedia.

Domnului Tolontan nu i se pare deloc suspect faptul ca o firma de evenimente care aduna 2000 de oameni intr-un club instiinteaza la miezul noptii pompierii ca peste 24 de ore va organiza un festival. Legea spune ca instiintarea trebuie facuta cu 14 zile inainte si trebuie adresata ISU, nu Inspectoratului General.

Domnului Tolontan nu i se pare anormal ca, dupa ce a vazut ca nu primeste raspuns la fax, firma respectiva nu a facut alte diligente pentru a se afla in legalitate. Nu a contactat ISU sa verifice daca faxul a ajuns, nu a intrebat patronii Colectiv daca au autorizatie de la ISU, nu s-au mai interesat de nimic. Si au organizat evenimentul, fara sa le pese de consecinte.

In fine, domnului Tolontan i se pare normal ca o institutie a statului sa fie instiintata hoteste, noaptea, ca si cand firma organizatoare ar fi incercat, de fapt, sa scape de o corvoada sau sa se acopere in caz de apare vreo problema.

Un ziarist care se considera de investigatii si care se bate in permanenta in piept cu caramida justitiarismului ar fi pus intrebari deranjante si societatii organizatoare. Pentru ca nu asa se face treaba.

Desigur, dupa cum spune o vorba inteleapta, de ce sa lasam adevarul sa ne strice un articol?

Pentru mine e clar ca seria de articole in care este atacat Raed Arafat nu este intamplatoare.

2 COMENTARII

 1. Tolontan, ca de fapt marea majoritate a ziaristilor, scrie dupa dictare… sau la comanda…
  Raed Arafat este in Romania, si in intreaga regiune, simbolul omului (emigrant si mai presus de asta arab) care a reusit prin munca proprie si si-a bazat cariera pe MERITOCRATIE! Ori nu se poate ca un arab emigrant sa poata fi exemplu bun. Nu in perioada asta. Mai mult, se vrea discreditarea ideii ca poti ajunge ceva, orice, in Romania fara sa te murdaresti un pic prin politica…
  Ceea ce nu inteleg Tolontan e ca dupa ce-si va fi terminat treaba cu el, oricine ar fi cel ce-l plateste acum, il va arunca precum un gunoi ce este. Pentru ca un ziarist care spune jumatate de adevar e doar un gunoi!

 2. Si raspunsul de la firma organizatoare, care rastoarna toata argumentatia lui Tolontan:

  “Conform legii nr. 307/2006, operatorii economici sunt obligaţi să-şi ia propriile măsuri pentru prevenirea incendiilor, măsuri ce au fost luate în cadrul festivalului PLUM, care a decurs normal, fără incidente. Am primit şi un răspuns pe e-mail din partea IGSU în legătură cu festivalul PLUM, livrat prompt a doua zi după trimiterea adresei noastre, care a confirmat faptul că evenimentul nu se încadrează în categoria adunărilor publice cu grad de risc ridicat şi a reiterat măsurile aplicabile conform legii menţionate mai sus”.

  Asadar, ISU nu trebuia sa faca nici o inspectie la Colectiv, fiecare firma fiind responsabila de masurile PSI.

  Singura intrebare este ce grad are Tolontan.