La varsta asta nu exista probleme care sa nu se poata rezolva

RZV_4099

O fata de la Colegiul Economic s-a sinucis anul trecut aruncandu-se in canalul de fuga al hidrocentralei Bacau II, langa autogara. Anul acesta o alta fata a incercat sa se omoare in acelasi mod, tot de la Economic, dar a fost salvata, in extremis, de colegi si de o profesoara. In fine, ieri, a fost scoasa din canalul de fuga o alta eleva de la Colegiul Economic, care disparuse la finele lunii trecute.

Asta vara, un adolescent, elev la Ferdinand, s-a aruncat in fata trenului. Anul trecut, un alt elev, de la Alecsandri, s-a aruncat in canalul de fuga, la Gheraiesti, purtand un rucsac cu greutati.

Nu mai vorbesc de tentativele de sinucidere care s-au petrecut; unele stiute, altele ascunse.

Vreau doar sa vorbesc despre altceva. Voi ati vazut vreodata cum arata un adolescent inecat de cateva saptamani? Poate ar fi trebuit sa pun fotografia corpului nefericitei fete de 16 ani care a fost pescuita de pompieri din canal. Desi as fi tentat, nu o fac, din respect pentru familie. Dar poate ar trebui. Poate ar trebui sa fie vazuta de toti cei care cred ca, in felul acesta, scapa de toate problemele. Care probleme, oricat de grele ar parea, sunt de sute de ori mai putin dificile decat cele cu care va veti confrunta la maturitate.

Nu v-au lasat parintii sa va iubiti cu un barbat care are dublul varstei voastre? Ati primit o palma pentru o nota mica? N-ati avut voie sa mergeti la club cu prietenele? V-au prins parintii fumand sau ati furat niste bani din casa?

Toate acestea sunt ca si cum n-ar fi!. Nimicuri! Nici nu merita sa va bateti capul! Puteti trece usor mai departe. Nu e ca si cand n-ar mai fi solutii la probleme.

Nu renuntati asa usor la viata! La varsta asta nu exista probleme care sa nu poata fi rezolvate!

5 COMENTARII

  1. N ar strica o poza cu biata fata. Sa se gandeasca de 2 ori cei care vor sa se omoare pt nimicuri. Sa se gandeasca ce ar simti parintii, bunicii, prietenii si iubitul ala care nu conteaza ca are 18 sau 30 de ani, daca ar vedea asa ceva. Cu siguranta parintii ar fi preferat sa o stie fugita cu iubitul decat sa o vada moarta… concluzia? ORICE PE LUMEA ASTA ARE REZOLVARE. NIMENI SI NIMIC NU MERITA SA ITI IEI VIATA…

  2. Am facut liceul in Bacau, la una din institutiile cu renume. In 4 ani de liceu am trecut o singura data prin cabinetul consilierului psihologic inainte de examenul de bacalaureat. Ne-au chemat sa dam un test simplu de orientare profesionala.
    Adolescenta e o varsta a schimbarii si a trairilor intense. Poti trece foarte usor dintr-o extrema in cealalta. Unii se pot confesa prietenilor, colegilor, parintilor, etc. Dar nu si cei care au probleme de familie sau poate de comunicare, sunt introvertiti sau marginalizati.
    Ar trebui sa fie obligatoriu pentru fiecare licean sa treaca macar o data pe semestru, si 15 min pe la un consilier psihologic. Sanatatea mintala e la fel de importanta ca si cea fizica. Profesorii la randul lor ar putea fi mai atenti la comportamentul elevilor. Elevii ar putea primi educatie in acest sens, pentru ca de multe ori se intampla exact opusul.
    Aceste lucruri pot fi prevenite si nu cu foarte mare efort. Sunt sigur ca nu e solutia perfecta, dar daca se pot face campanii pentru toate prostiile, cat de greu e sa sustii o campanie de informare si prevenire.
    Daca esti licean, cauta pe youtube “adolescent suicide prevention”, motiveaza-te si doreste-ti sa schimbi ceva. Colegi de langa tine pot avea probleme. Lupta impotriva stigmatizarii. Uita-te la cei din jurul tau si intinde o mana atunci cand simti ca e nevoie. E mai greu decat sa arati cu degetul, dar poti ajuta un suflet ratacit.