Tara in care toti te cred prost

De câtiva ani de zile, agenda politica româneasca este stabilita nu de politicieni ci de cei aflati in spatele lor; presa nu mai este facuta de jurnalisti ci de catre cei care ii imping si-i sustin in spatiul public iar mare parte din ONG-uri servesc interese ascunse. Practic, România a devenit un câmp de lupta in care se ciocnesc serviciile secrete – straine si nationale – fiecare dintre ele cu propria agenda si proprii agenti de influenta.

Asa se face ca spatiul public a fost invadat de oameni sustinuti pe fata sau ascuns de serviciile secrete si care, fara nici o rusine, promoveaza ideile primite in plic, de la ofiterul supraveghetor. Desi pozeaza in oameni integri, cu coloana verticala si vorbesc ca din carti, acesti oameni – pentru bani sau pentru ca sunt santajati – si-ar vinde si propria mama daca superiorii le-ar cere-o.

Din pacate, manipularile lor au succes. Si asta pe fondul scaderii calitatii invatamântului in tara. Practic, toate campaniile de manipulare din ultimii ani au avut succes deoarece spiritul critic al românilor a atins cotele cele mai joase de dupa razboi. Cetateanul mediu nu mai poate face diferenta intre o informatie reala si una falsa.

Daca unul din formatorii de opinie i-a spus ca de vina pentru incendiul de la Colectiv e Guvernul, cetateanul a crezut si a iesit in strada sa-l dea jos pe Ponta. Ca tot vorbim de Ponta, ani de zile s-a batut moneda pe presupusul sau plagiat si s-a cerut demisia sa; astazi, când insusi presedintele este dovedit de Justitie ca a câstigat 300.000 de euro din inchirierea unei case retrocedate cu acte false, o tacere asurzitoare s-a asternut peste subiect. Jurnalistii si politicienii care cereau pielea lui Ponta se fac, acum, ca nu vad situatia.

Toate aceste manipulari, incepând de la votul la algerile prezidentiale pâna la revolta care a schimbat Guvernul sau campania impotriva SMURD si a lui Arafat, nu ar fi fost posibile, dupa cum spuneam, daca nivelul intelectual al cetateanului ar fi fost mai ridicat. Daca românul s-ar fi gândit câteva clipe inainte sa actioneze. Daca si-ar fi pus intrebari.

1 COMENTARIU