De 1 Decembrie toti suntem patrioti

O singura data pe an ne amintim noi, românii, ca suntem mândri de tara asta. Doar de 1 Decembrie ne vopsim pe obraz un tricolor, pe altul il spânzuram la balcon, cautam fasolea data gratis de Armata si, eventual, paharul de vin fiert sau rachiu.

E singura data in an când suntem mândri de tara si de apartenenta la acest neam si cam unica zi in care ne amintim de sacrificiile inaintasilor nostri care au murit pentru ca noi sa avem posibilitatea sa injuram România in fiecare zi.

Caci nu ne place de aceasta tara si tot aratam cu degetul ca i se vede fundul prin gaurile din suman, ca pute a transpiratie si ca e cam proasta. Ca nu stie sa se fardeze si sa-si ascunda ranile in spatele unor masti si cuvinte frumoase. Ca e cam bleaga si o iau strainii la baut ca sa-i fure portofelul. Si ea, prosta, le zâmbeste si-i omeneste cerându-si scuze in permanenta ca nu are a le da altceva mult mai bun.

Ne place sau nu ne place, România suntem noi. Tara asta nu are cum sa fie mai buna sau mai rea dect suntem noi, cei care o locuim si parasim uneori. Nu putem cere tarii sa fie altfel decât noi. E urâta si murdara, corupta, mahalagioaica si inculta? Este asa pentru ca noi suntem asa. Si nu facem nimic sa ne schimbam.

Tipam in strada ca vrem schimbare dar nu ne gândim o clipa ca noi suntem cei care trebuie sa se schimbe. Vrem o tara ca afara dar nu vrem sa ne asumam responsabilitatile unui cetatean de afara. Spunem ca nu mai vrem coruptie si spaga, dar noi suntem primii care incercam sa “ungem” politistul care ne ia permisul, medicul care ne trateaza sau profesorul care ne da nota.

De 150 de ani tot cântam “Desteapta-te, române”, dar nu o facem niciodata.