De ce romanii sunt prosti

Nu e o intrebare. Nici macar nu ne mai intrebam DACA sunt romanii prosti. Nu, pentru ca deja vedem raspunsul in fiecare zi. Si nici nu ma intreb de ce romanii sunt prosti, pentru ca stiu si ar fi nevoie de un spatiu considerabil pentru a argumenta acest lucru. Retineti, pentru a argumenta, nu pentru a demonstra.

Ma voi multumi doar cu doua exemple.

Deunazi, romanii au salutat cu mare entuziasm dizolvarea, de catre ministrul educatiei, Consiliului National de Etica, organismul care se pronunta, de exemplu, pe cazurile de plagiat: daca o lucrare de doctorat este sau nu originala.

Ba, a fost fiesta pe facebook; lumea se pupa fericita de parca l-ar fi dat jos, din nou, pe Ponta.

In aburii astia ai bucuriei, nimeni nu a facut o legatura simpla: ca a doua zi urma sa se discute in acest Consiliu cazul tezei de doctorat a ministrului Toba.

Fara Consiliu, discutia se amana. Cand va fi constituit noul Consiliu de Etica? Nu stim, probabil pe la Pasti, cand deja subiectul va fi ingropat.

Un alt exemplu este cel al deciziei Guvernului de a nu mai aloca fonduri pentru Culte. Adica, pe 2016 se zice ca nu se vor mai da bani de la Guvern pentru Biserici. Iarasi sampania a curs garla pe retelele sociale. Si iarasi nimeni aproape nu a mai fost atent la cealalata problema intrata in umba primei vesti: Guvernul a decis sa NU mai creasca salariul minim de la 1 ianuarie, asa cum era prevazut.

Si asta nu va fi singura masura care va fi luata de asa-zisii “tehnocrati” in spatele carora ranjeste, de fapt, neoliberalismul economic.

Dar romanii sunt fericiti ca Guvernul le-a mai dat o data prilejul sa danseze Pinguinul.