Fantoma comunismului

La 25 de ani de la deces, comunismul bântuie inca societatea româneasca. Stafia comunismului este folosita cu succes de fortele politice pentru a justifica esecuri si pentru a explica anumite masuri nepopulare.

Când un politician vrea sa jigneasca un coleg il face “corupt” sau “comunist”. In special PSD are legata de picior roata de moara a comunismului desi, daca este sa analizam la rece politicile social-democrate o sa avem surpriza sa constatam ca sub guvernarea acestui partid, indicele de libertate economica a cunoscut cresteri mai mari decât in vremea guvernarii aliantelor “de dreapta”.

Cu toate acestea, discursul public al politicienilor si activistilor neguvernamentali din România face referire destul de des la “comunism” ca sursa a tuturor relelor din tara.

Cum se pregateste o masura de sprijin a persoanelor aflate in dificultate, cum se lanseaza acuzatii de “comunism” insa, atunci când Guvernul acorda generoase ajutoare de stat companiilor private, se tace strategic.

In general, intelectualii “de dreapta” acuza de comunism orice masura menita sa ajute populatia aflata in dificultate. Dar, trebuie sa-i intelegem: apelul la comunism este facut doar pentru a-si masca tendintele fasciste.

România se afla intr-o situatie ciudata in care orice masura luata in favoarea populatiei este taxata drept “comunista”, de la ajutoarele sociale pâna la sistemul de sanatate publica desi, daca ne uitam bine in Occident o sa avem surpriza ca in tarile cu traditie capitalista exista sistem de sanatate de stat – in Germania, angajatii cu venit mai mic de 50.000 de euro pe an nu au voie sa apeleze la asigurari de sanatate private, ci doar la cele de stat – dar si ajutoare sociale in cuantum mai mare decât cel acordat la noi.

“O stafie bântuie Europa, stafia comunismului”, scriau la 1848 Marx si Engels si vorbele lor sunt mai adevarate ca niciodata in România, unde clasa politica si-a unit puterile intr-o sfânta haituiala impotriva acestei fantome.