Daca Assad e dictator, de ce-l sustine poporul?

In materie de axiologie politica, lucrurile nu sunt niciodata batute in cuie. Ce este “dictator” pentru unii, poate sa fie “lider legitim” pentru altii. In general, denumirile se dau in functie de interesele politice; de exemplu, pentru Aliati, maquisarzii francezi erau “luptatori pentru libertate”, in vreme ce pentru germani, erau doar “teroristi”.

De doi ani ni se spune ca poporul sirian s-a revoltat impotriva dictaturii presedintelui Bashar al Assad si ca lupta “opozitiei moderate” este legitima. Pe de alta parte, autoritatile siriene ii considera pe opozanti drept “teroristi”.

Totusi, daca ar fi sa lucram cu etichete, in mod teoretic, dupa cum sustine Occidentul, Assad ar trebui sa plece deoarece asa sustine poporul. Insa nu ni se prea spune cine este acest “popor”. Includem in acesta categorie si luptatorii Daesh (ISIS)? Pe cei ai Jabhat al Nusra (Al Qaeda, adica)? Pe turkmenii sprijiniti de Turcia? Pe luptatorii kurzi care isi vor propriul stat? Situatia e si mai complicata când vorbim de “dictatura” lui Assad. Pentru ca suntem obligati sa facem o comparatie cu Arabia Saudita, tara in care femeile abia au primit drept de vot, dar inca nu au voie sa conduca singure o masina, in care nu exista partide politice si in care oamenii sunt executati pentru… “vrajitorie”. Daca ar fi sa comparam, Arabia Saudita este o dictatura mai dura decât a fost Siria.

Revenind la discutie, intrebarea care trebuie pusa este de ce, dupa doi ani de razboi, timp in care numai cine n-a vrut arme nu a primit, sirienii lupta in continuare pentru Assad? De ce nu s-au revoltat si nu au pornit sa-l dea jos? Ca arme au primit. Raspunsul este ca, oricât de dura ar fi fost dictatura lui Assad, ceea ce se intâmpla acum in Siria este perceput de populatie ca o agresiune externa. Ca al Qaeda nu e, in nici un caz, “opozitie moderata”, cum incearca sa ne convinga SUA.

Sa ne imaginam ce s-ar fi intâmplat in 1989, daca Ungaria ne-ar fi atacat – asa cum se povesteste ca ar fi avut in intentie…

1 COMENTARIU

  1. Nu popoarele eticheteaza unele sau altele dintre organizatiile care se exprima violent drept teroriste, ci mass-media care este in mare, mare parte cumparata de niste oameni bine infipti in politica, poate nu neaparat la vedere, dar e vorba despre cei ce umbla des la butoane si dintrodata vezi ca se schimba legea. Politicienii si presa spun cine este bun si cine este rau. Nu popoarele. Asa-zisa opozitie moderata din Siria este o adunatura de vreo cateva zeci de benzi ordinare de derbedei, fiecare cu o titulatura ce aminteste de Dumnezeul musulmanilor, adica ucigand in numele unui Dumnezeu care precis ca treaba asta o are, sa casapeasca domnisoare neimbrobodite. Nu exista un singurl lider cu care sa poti discuta, din asa-zisa opozitie moderata. Nu exista, pentru ca cei care au fost, s-au carabanit demult in Europa, iar in Siria au ramas derbedeii. Cat priveste armata fidela lui Assad si factiunile care il sprijina, ele sunt organizate, poarta echipament de lupta, si singurul motiv pentru care nu avanseaza atat de repede cat ar putea este legat de continuul sprijin militar, constand in arme, munitie, consiliere dar si informare vizavi de pozitiile adversarilor, pe care il au derbedeii. Evident ca informatiile vin de la aliatii nostru turci si americani, cei pe care ii pupam in fund mai ceva cum aveam naravul sa ii pupam, acum jumatate de veac, pe sovietici. Deh, ne place sa pupam in fund, sau mai bine spus LE place alora care cred ca asa or sa aiba de lins, pe langa rahat, si niste ciucalata. Oricum ai da-o, terorismul nu poate exista fara sprijinul masiv al unui stat. Armele nu se fabrica in grajd, nici munitia cu care sa lupti impotriva unor arme sofisticate cum au acum sirienii. Iar terorismul acesta poate lovi urat, a lovit in Paris, acolo unde va veni o vara cumplita, o vara goala, iar Franta va plati – poporul francez mai bine spus – pentru tampeniile facute de socialistul Hollande. Va plati economic, dat fiind ca va fi un sezon turistic ratat. La fel cum va plati si Turcia lui Erdogan, cand la vara va avea hoteluri pline cu romanasi rupti in fund, in loc de rusi care aveau parale.