Isteria anti-fumat

Ai zice ca intreaga tara a asteptat atâtia ani de zile cu sufletul la gura sa se dea legea anti-fumat. Dupa câta bucurie este pe retelele sociale, ai zice ca interzicerea fumatului in spatiile publice a fost dorinta cea mai fierbinte a intregului popor.

Acum, dupa ce se va risipi fumul artificiilor, haideti sa ne uitam la consecinte. Ca sa nu fie discutii, precizez ca nu mai sunt fumator de multi ani, de când am decis ca pasiunea devenise prea costisitoare pentru bugetul personal. Insa, masura – aplaudata acum la scena deschisa – este una care genereaza o serie de consecinte.

In Anglia, decizia a fost luata acum vreo zece ani si a avut ca efect inchiderea a mii de pub-uri. Cam 1000 pe an, dupa socoteala ziaristilor britanici. Nu vorbim acum despre efectele asupra sanatatii, vorbim de niste realitati economice. Suntem pregatiti de o inchidere in masa a barurilor si cafenelelor? Cu toate consecintele care decurg – somaj, scaderea incasarilor bugetare si asa mai departe?

Pentru ca, daca lasam la o parte ipocrizia, o sa vedem ca lumea nu da navala in localurile in care nu se fumeaza. Singura cafenea din Bacau in care era fumatul interzis s-a inchis anul trecut. A mai fost acum 10 ani o incercare de a crea o ceainarie in care sa nu se fumeze, undeva pe strada Vasile Alecsandri, si s-a inchis dupa câteva luni. Daca va amintiti, acum câtiva ani, s-a mai dat o data legea asta, in care se interzisese fumatul in restaurante si s-a revenit, ulterior, permitându-se localurilor sa se declare pentru fumatori sau pentru nefumatori.

Recapitulând, tigarile nu se interzic, dar se interzice fumatul in restaurante. Vânzarea tigarilor aduce bani la buget, fumatul in localuri aducea clienti si, implicit, bani, in sectorul privat. Interzicerea fumatului este un lucru frumos la nivel declarativ, o cauza nobila pentru care s-a luptat din rasputeri pe facebook, insa, produce efecte pe care sustinatorii legii anti-fumat nu le-au prevazut. Dar, dupa cum spunea cineva, nefumatorii vor putea respira aer curat in timp ce-si vor ineca ficatul in alcool.

3 COMENTARII

 1. Daca nu ai ceva de spus nu spune.
  Trei axiome:
  1. Nu se interzice fumatul si nu sunt persecutati fumatorii. Se interzice poluarea aerului cu substante toxice in spatiile publice inchise (monoxid de carbon si zeci de derivati cancerigeni). Asta afecteaza atat fumatorii cat si nefumatorii. Cand ai fost ultima oara intr-un club sau bar sa masori calitatea aerului? Ar exploda indicatoarele.
  2. Daca patronii ar avea bunul simt sa amenajeze spatiile inchise cu sisteme de ventilare decente, poate nu ar mai boci ca li se inchid sandramalele. Bagi 2,000 oameni intr-un container fara nicio fereastra sau ventilator si astepti sa faci bani. Am fost de sarbatori in 4 baruri in orasul asta si de fiecare data am fost fortat sa mi se faca rau, sa ma usture ochii si sa imi miroase hainele a filtru de tigara.
  Hai sa facem un calcul simplu: O cafenea cu suprafata de 80mp, poate acomoda 50 persoane. 30 Dintre ele sunt fumatori activi. Daca o persoana fumeaza in medie 5 tigari pe ora, avem 150 tigari arse pe ora in cafenea, sau 1,200 tigari pe program de 8 ore (nu includem faptul ca unele cafenele sunt deschise 14-16h sau non-stop). Cafeneaua aia se aeriseste doar cand se deschide usa de la intrare. Acum spune-mi mie cat aer respirabil e in cafeneaua respectiva? Chiar si ca fumator, care e doza de gudron, CO, arsenic, formaldehida, etc pe care si-o ia fiecare persoana din cafenea?
  La un moment dat vroiam sa imi cumpar un aparat de masurat calitatea aerului.
  PAI CE FACEM AICI? SUSTINEM CAMERELE DE GAZARE CA ADUC BANI LA BUGET?
  3. Daca e sa folosim cifre din alte tari, pot folosi si eu la fel de bine cifre care sa arate cati oameni au boli respiratorii din cauza fumatului si ca se pierd milioane de lei de la ministerul de sanatate. Ce se pierde de la patroni de dughene se va recupera la Sanatate. Ai ceva impotriva la asta?
  4. Cu modul tau de gandire pot justifica de exemplu de ce Americanii inventeaza razboaie in fiecare an. Aproape toate cele 51 de state din US au fabrici de armament si echipamente militare. Reducerea razboaielor are lasa in somaj milioane de americani si ar genera pierderi enorme la buget. Fiecare guvernator sustine aceasta industrie pe principiul tau.
  5. Nu cred ca are rost sa discutam despre faptul ca fumatul e un drog legal. Si ca orice substanta folosita in abuz si in mod repetat apar consecinte grave. O substanta cu efecte psihologice trebuie tratata cu respect si responsabilitate. Indienii foloseau tutunul doar pentru ceremonii speciale, si nu un pachet in doua ore la o ceasca de cafea.
  6. Daca a ajuns la scara atat de larga, asta nu inseamna ca e normal. Nu cu mult timp in urma cocaina era recomandata la copii.