Transhumanta berbecilor

Greseste cine spune ca românul nu se pricepe la nimic; din contra, românul se pricepe la toate, de la politica, fotbal si femei pâna la oi si ciobanie, dupa cum am aflat zilele astea. Românul s-a inflamat, asadar, ca o lege din 2006 (care este contestata abia acum) limiteaza numarul de câini de la o stâna si interzice pasunatul de la finele toamnei pâna la inceputul primaverii.

Si, de la aceste prevederi, care orasenilor li se par absurde, s-a pornit iarasi un scandal. Scandalul, in paranteza fie spus, a picat foarte bine. Poate prea bine, chiar, având in vedere ca, in vreme ce ciobanii se buluceau sa se catere peste zidurile Parlamentului, inauntru, se dezbatea aproape in anonimat bugetul pe 2016. Un buget care prevede cresteri importante pentru organismele represive si de spionaj intern. Plus, ca bonus, legea pensiilor pentru parlamentari, probabil, drept multumire ca nu au facut nazuri la dezbaterea bugetului.

Revenind la problema, cum spuneam, orasenii s-au revoltat ca se limiteaza numarul de câini de la o stâna. Care oraseni nu prea stiu cum sta treaba pe dealuri, ca doar ei cumpara casul de la piata, nu de la ciobani. Asa ca fiecare si-a dat cu parerea si nimeni nu a ascultat, de exemplu, punctul de vedere al Societatii Române de Ornitologie care a explicat ca, da, prea multi câini la o stâna pun in pericol animalele si pasarile salbatice.

Pentru ca acesti câini nu sunt nici castrati, cum prevede legea, nici ingrijiti si nici hraniti, fiind nevoiti sa se apuce de vânat. Ca unul sau doi câini ar fi prea putini pentru o stâna, e o alta discutie, care trebuie tratata cu calm. Cât despre pasunatul in lunile de iarna – primavara, lumea a cam uitat ceea ce a invatat la scoala, despre transhumanta.

Cum ciobanii coborau cu turmele de la munte ca sa ierneze la ses. Or, ceea ce vor anumiti crescatori de oi este sa pasca turmele pe pasuni si la sfârsitul toamnei, si la inceputul primaverii, când abia da firul ierbii iar flora se afla in cel mai delicat moment.

Oprirea pasunatului urmareste tocmai protejarea pasunilor dar si a culturilor agricole, pentru ca, daca intrebati un taran, cu siguranta va va povesti multe despre cum a prins niste oi la pascut in grâul sau abia rasarit. Concluzia este ca tot acest scandal este unul artificial, menit sa abata atentia de la discutarea bugetului.