O problema de circulatie

Cine este din Bacau stie, fara indoiala, configuratia sensului giratoriu din Piata Revolutiei (fosta Dr. Aroneanu): daca vii dinspre Casa de Cultura, nu intri deodata in sensul giratoriu, ci dai de parcarea din spatele BancPost. Unele masini o iau prin parcare si ajung in sensul giratoriu, altele o iau inainte si se incadreaza in sens.

Problema apare cand situatia este interpretata diferit de Politia Rutiera.

harta

Harta pare clara, dar situatia de la fata locului este mult mai complicata.

Si ajungem la miezul problemei. Bianca, o cititoare a blogului, imi scrie:

Sambata seara ma plimbam cu masina si veneam din spate de la Casa de Cultura catre sensul giratoriu de la Bancpost.Nu am facut prima la dreapta printre randurile de masini, am luat a doua, intre randul de masini si sensul giratoriu. Nu am intrat in sens ci am parcat imediat. Un politist a venit la mine la geam dupa ce am parcat si a cerut actele, intre timp acel politist l-a chemat pe colegul lui sa imi ia restul actelor si am intrebat de curiozitate ce am facut. Nu a stiu sa imi spuna,a trebuit sa astept sa se intoarca politistul principal.

Si mi-a luat permisul doua luni si amenda de 630 de lei pentru ca am circulat pe sens opus dupa spusele politistului. Cand incepi si vezi mai multe masini facand asta, te gandesti ca om ca au scos aceasta regula a vand in vedere ca nu mai sunt semnele corespunzatoare. Si dupa ce au plecat dumnealor cu masina de acolo, nu a durat 5 minute ca un logan de politie a facut acelasi lucru ca si mine.

Sa vedem ce semne de circulatie sunt acum, pentru ca Bianca sustine ca a aflat de la cineva ca interdictia a existat candva, fusese semnalizata, dar acum nu mai sunt semnele.

dddd

Ei, bine, din cate interpretez eu, imediat dupa semn, se intra in sensul giratoriu. Practic, daca inteleg bine, aleea care strabate parcarea este considerata a fi parte a sensului giratoriu.

Pentru ca, ne spune Google Street View, acum trei ani, in acel loc era un semn care te atentiona ca o sa intri in sensul giratoriu:

iul2012

Asadar, cine are dreptate: Bianca sau politistul de la Circulatie?

5 COMENTARII

 1. Daca gresesc rog sa ma corecteze cineva.
  Lucram cu materialul clientului – asadar in prima fotografie a ta observam urmatoarele indicatoare :
  1. Trecere de pietoni – nu intra in speta noastra
  2. Cedeaza trecerea – obligatia conducatorului auto de a reduce viteza si de a acorda prioritate vehicolelor din intersectie – il luam in considerare dar nici acesta nu influenteaza speta noastra doar ca se leaga logic de indicatorul 3
  3.indicatorul ce semnalizeaza intrarea intr-un sens giratoriu – care poate fi considerat cel mai important pentru chestiunea in cauza.
  La baza foto observam marcajul cu sageata orientata spre dreapta care este “cheia” rezolvarii problemei.Conform acestui marcaj soferita trebuia obligatoriu sa vireze prima la dreapta prin parcare .
  Politistul a aplicat corect sanctiunea.
  Pot detaila si mai pe larg , probabil o s-o fac dupa comment-uri

 2. Hai sa-i dau si un sfat Biancai , ca tot a venit mosu’
  Eu as merge pe o contestatie in care sa arat ca marcajul cu pricina, in conditii de vizibilitate redusa, este greu de vazut.
  Si as incerca sa definesc ” vizibilitatea redusa” prin lipsa iluminarii intersectiei pe timp de noapte ,conturul sters al marcajului etc.
  Daca fotografia este de actualitate sansele sunt mici , dar un fotograf bun stie sa aleaga unghiuri si umbre care sa te avantajeze.
  Politia nu ar avea cu ce sa-ti contrazica probele ( in mod sigur ei nu au facut foto )
  Ar fi ceva sanse….

 3. Stefan, faza cu contestatie pe baza foto nu prea merge. Politia o comite uneori, dar sunt si multi politisti bine pregatiti care atunci cand se pun oa panda o fac cu lectiile bine facute. Eu am alta concluzie: daca ar fi obligatorie la cativa ani testarea legislatiei pt. toti posesorii de permis… am vedea autobuzele pline, mai ceva ca in anii ’90.

 4. Eu stiu sigur ca as fi reusit.
  Nu aveau nici o sansa.Nu au fotografii si in cele mai multe din cazuri nici nu trimit pe nimeni la termene.
  O contestatie in termen , bine scrisa , ar fi plictisit indeajuns de mult un judecator ca sa infirme pv.
  Pot sa ma leg si de administratorul drumului (primaria) asta ca sa dau mai multa greutate “cazului” , una peste alta ar fi fost joaca de copil.