Care ati omorat ironia, ma?!

ironie

Ma uit cu oroare la comentariile de pe facebook. Lumea parca a scapat de la spitalul de nebuni, nu alta. Unii nu-s in stare sa inteleaga un fenomen fizic simplu, altii vad conspiratii peste tot iar o alta categorie de umanoizi nu e in stare sa inteleaga o legatura de tip cauza-efect.

Dar cel mai mult ma irita imbecilii care nu inteleg sa interpreteze figurile de stil. Care nu isi dau seama cand folosesti o exprimare ironica, care sar in sus de doi metri atunci cand li se pare ca ai spus o enormitate desi ai vrut sa faci o gluma. Prea subtila pentru unii.

Imi amintesc si acum cum ma chinuia proful de romana prin liceu cu figurile de stil. Pana le-am invatat ca lumea, cu tot cu exemple. Ma gandesc cu tristete ca in ziua de azi, un berbec care o freaca aiurea pe net ar putea sa-i provoace un atac de apoplexie daca l-ar fi pus sa interpreteze figurile de stil din Harap Alb, de exemplu.

Sau ce chin ar fi fost pe bietul profesor sa incerce sa-i explice ca in formularea “Atunci Gerilă suflă de trei ori cu buzişoarele sale cele iscusite”, “buzisoare” este un diminutiv augmentativ, fiind vorba, in realitate de niste buze mari, nu mici.

Acum cateva zile, o mamica a impartasit oroarea vietii sale: intr-un manual, o povestire de Mircea Santimbreanu. Era vorba despre o fetita batuta de un baiat. Un alt baiat se ia de bataus, care, insa, ii explica faptul ca a fost vorba de “o chestiune de onoare”, intrucat fetita l-a jignit. “A, atunci daca e vorba de onoare, bine ai facut”, i-a spus baiatul mai mare si se incheie povestirea.

O, cate comentarii au putut sa curga pe aceasta tema! cate invective la adresa autorului, sistemului de invatamant, a educatiei si asa mai departe…

Din partea unor idioti care nu au putut sa inteleaga ironia autorului si morala povestii. Pentru ca, putin lume se pare ca stie, literatura nu e contabilitate. Ceea ce scrie intr-o opera literara trebuie interpretat. Dar pentru a interpreta, trebuie sa o poti face, sa fii familiarizat, sa stii niste lucruri.

In cazul de fata, fiind vorba de o lectura de scoala, este evident ca profesorul urma sa discute cazul si sa ajute copiii sa traga concluziile.

Din pacate, analfabetismul nu inseamna doar sa nu stii sa scrii sau sa citesti. Analfabet este si cel care nu stie sa interpreteze.

1 COMENTARIU