Nu sunt eroi! Sunt doar victime

colectivO parte din presa româneasca incearca sa ne induca ideea ca tinerii morti si raniti in incendiul de la Colectiv sunt niste eroi. Pe motiv ca tragedia lor a determinat o “revolutie” care a schimbat guvernul.

Si, fiind eroi, trebuie sa fie tratati ca atare.

Eu zic ca nu, nu sunt eroi, ci doar niste biete victime. O data victime ale lacomiei unui sistem economic pe care-l glorificam si a doua oara, victime ale unui sistem politic incoerent.

Tragedia nu s-ar fi produs daca erau respectate regulile. Clubul respectiv avea autorizatie pentru 80 de locuri, dar organizatorii concertului au permis accesul a aproape 400 de oameni, multi dintre ei minori. De ce? Pentru maximizarea profitului. Degeaba cautam vinovati in alta parte – la Primarie, la Pompieri. Principalii vinovati pentru tragedie sunt cei care au vrut – pe baza unei filosofii careia ne inchinam cu totii – capitalismul consumerist – sa incaseze cât mai multi bani.

Dupa ce s-a produs, tragedia a fost utilizata de anumite forte politice pentru a schimba Guvernul. Cu ajutorul deloc dezinteresat al serviciilor secrete si al unor importanti lideri de opinie care au chemat lumea in strada. Mii de oameni au manifestat ca urmare a tragediei de la Colectiv. Nici unul nu a fost interesat de o tragedie similara, ce-i drept, la o scara mai mica, produsa la Brasov, unde o fabrica d epâine a explodat. Tragedia salariatilor de la fabrica de pâine nu a interesat aproape pe nimeni.

Asa ca haideti sa ne calmam. Inainte de a-i declara eroi, hai sa ne gândim ce inseamna asta. Erou e cel care se sacrifica pe sine pentru binele celorlalti; au fost câteva cazuri la Colectiv in care unii au murit pe când incercau sa-i salveze pe ceilalti. Ei, da, pot fi numiti eroi.

Dar restul sunt doar victime.