Cu ce ne-am ales de la Unire?

S-au implinit, pe 5 ianuarie, 157 de ani, de la alegerea ca domnitor al Moldovei a lui Alexandru Ioan Cuza, primul pas catre unirea celor doua principate. Astazi se vorbeste foarte putin despre momentul 5 ianuarie 1859; toata atentia fiind concentrata pe evenimentul din 24 ianuarie, când Cuza a fost ales si domn al Munteniei.

Dealtfel, se cunoaste prea putin despre evenimentele din Moldova si despre fantastica mobilizare a moldovenilor in favoarea unirii. Pentru ca, spre deosebire de Muntenia, unde adunarile ad-hoc au fost relativ linistite iar procesul electoral nu a fost viciat, in Moldova s-au impletit interesele marilor puteri de la acea vreme, care si-au dat mna pentru a impiedica unirea.

Nici Turcia, nici Rusia si nici Austria nu doreau unificarea principatelor, fiecare având propriul motiv. Totusi, cu sprijinul Frantei, intelectualitatea moldoveana unionista a reusit nu doar sa obtina anularea alegerilor care au fost falsificate grosolan de autoritatile de atunci, ci si alegerea lui Cuza ca domnitor. Asta desi stiau ca privilegiile lor vor avea de suferit si ca Moldova va pierde economic din aceasta unire.

Unde ne aflam astazi, la aproape 160 de ani, de la Unire? Moldova este cea mai vitregita regiune a tarii. Saracia este la ea acasa, nu are infrastructura, nu exista nici un interes pentru aceasta zona. Si asta nu de ieri, de azi. Si nu pentru ca oamenii ar fi puturosi, betivi, agresivi, afemeiati, cum se incearca zugravirea lor de catre unii.

Pur si simplu, Bucurestiul a alocat cele mai multe fonduri catre Transilvania. Este amuzant cum unii politicieni sau lideri de opinie din Ardeal tot incearca sa ne convinga ca “miticii” de la Bucuresti sunt de vina pentru toate nenorocirile din tara in conditiile in care de cel putin zece ani România este condusa de politicieni proveniti din Transilvania.

Nu sunt adeptul “moldovenismului”, consider ca toate provinciile românesti trebuie sa fie unite. Dar nici nu sunt de acord ca toate fondurile pentru dezvoltare si infrastructura sa fie dirijate exclusiv catre Transilvania.