Cine a tras?

Peste o luna se implinesc doi ani de la masacrul din Piata Independentei din Kiev – celebrul Maidan – si inca nu se cunosc autorii asasinatelor. Au murit atunci aproape 50 de persoane – deopotriva demonstranti si politisti – ucisi cu focuri de arma de catre tragatori necunoscuti. Versiunea oficiala a evenimentelor a fost ca fortele loiale fostului presedinte ar fi deschis focul impotriva manifestantilor.

Aceasta versiune a fost vehement contestata atât de comandantii trupelor Berkut, cât si de politicienii aflati atunci la Putere, acestia din urma spunând ca represiunea nu avea nici un rost din moment ce incepusera negocieri la nivel inalt.

Mai cu jumatate de gura, a inceput sa circule informatia cum ca masacrul ar fi fost planificat chiar de organizatorii protestelor.

Teoria, sustinuta mai ales de Rusia, a fost confirmata partial de BBC, care a prezentat, anul trecut, un reportaj in care aducea dovezi ca o mare parte din gloantele care au ucis manifestanti si politisti au fost trase din zonele controlate de demonstranti. Teoria aceasta a primit, insa, un sprijin din partea Universitatii Ottawa, care a realizat anul trecut un studiu referitor la evenimentele din Maidan.

Peste 1500 de fisiere video, 150GB de informatii de pe retelele sociale, 5.000 de fotografii si peste 30 GB de interceptari radio au fost analizate de cercetatorii de la Scoala de Studii Politice a universitatii canadiene. Acestia au discutat si cu peste 100 de jurnalisti care au relatat evenimentele din Piata Independentei din Kiev.

Concluziile studiului sunt devastatoare: analiza informatiilor arata ca grupurile inarmate si conducerile organizatiilor de extrema dreapta cum ar fi PravdiI Sektor si Svoboda au fost direct sau indirect implicate in uciderea protestatarilor si a politistilor.

„Acest masacru a fost o operatiune de tip ‘steag fals’, care a fost organizata si condusa de elemente ale conducerii Maidan si gruparilor inarmate, cu scopul de a câstiga conflictul asimetric declansat de Euromaidan si sa puna mâna pe putere in Ucraina” – concluzioneaza studiul.