Perpetuum mobile la români

Inainte de 1989, daca la 100 de români le spuneai ca ai inventat un perpetuum mobile, un motor care functioneaza cu nimic si produce energie fara sa consume combustibil, cel putin 75 ti-ar fi râs in nas. Astazi, procentul este invers si e foarte posibil ca, daca te afli printre cei 25 la suta care sa nege posibilitatea inventarii unui perpetuum mobile, sa ti-o iei peste ochi pe motiv ca esti obtuz, nu incurajezi cercetarea si esti vândut masoneriei internationale.

Acum, serios, incercati sa reactionati când cineva va propune acest subiect de conversatie. Despre tipul care a construit motorul care produce curent electric pe baza unei caderi de apa si dupa ce se termina apa din rezervor, o ridica inapoi cu o pompa alimentata cu o parte din energia produsa. Despre individul care a inventat motorul care functioneaza cu apa.

Despre românul care pune un bidon de cola in rezervor si merge 3000 de kilometri. O sa primiti raspunsuri de genul: “Românii e destepti, domnule, dar nu-i lasa oculta mondiala sa-si puna in practica inventiile. Ehei, pai crezi dumneata ca industria petroliera nu vegheaza? Crezi ca o sa-i lase sa puna in productie aceste inventii?” Atâta iti trebuie, sa incerci sa-i contrazici! Se va dovedi ca esti un incult, care nu stie sa aprecieze valorile nationale, nu te pricepi la nimic, esti prost, stai jos!

Ce principiu al termodinamicii, ce conservare a energiei, ce manual de fizica? Astea-s prostii, lucrarea diavolului! Inteligenta româna sa traiasca! Huo! Jos mafia!
Am incheiat citatul.

Evident, ca intr-o tara in care analfabetismul revine in forta, in care stiinta este bagata in corzi de obscurantism iar impotriva secetei se lupta nu cu irigatii, ci cu icoane, se vor gasi suficienti cei care sa sustina nazbâtiile cu perpetuum mobile.

Trist este nu ca acestia nu-si dau seama de inselatorie, ci ca oamenii chiar vor sa creada ca un român a revolutionat un domeniu sau altul al stiintei. Asa se explica si pleiada de articole pe jumatate false despre originile române ale unor inventatori celebri sau despre inventiile românesti furate de savanti straini.

Dupa mai bine de un sfert de veac de umilinta nationala, românul vrea sa-si ia revansa si sa demonstreze strainatatii ca nu e chiar oricine si ca are si el o contributie la istoria lumii.

3 COMENTARII