Alegerile locale din Bacau: orice este posibil

Acum, ca ne-am lamurit ca vor fi cu un singur tur de scrutin, alegerile locale au o singura chestiune batuta in cuie: sunt deschise oricarui rezultat. In toata tara.

Pentru ca s-au epuizat temele majore. Tema coruptiei va fi dificil de gestionat din moment ce la beciul Domnesc sunt si din aia, si din ceilalti. Tema baronilor locali ramane o gluma, din moment ce si unii si altii sunt reprezentati. Tema guvernarii ineficiente este compromisa din start: la butoane sunt tehnocratii, cocotati cu surle si trambite si declarati incoruptibili si mari specialisti. Sperietoarea ruseasca este din start exclusa: toate taberele se declara pro-americane pana in varful nasului. Cum fiecare formatiune importanta a fost partenera cu fiecare, in trecut, e greu (desi nu imposibil) sa fie aduse in discutia electorala tema aliantelor politice.

Dar, asa cum dupa incidentul Colectiv s-a gasit rapid o tema care sa fie pe placul tinerilor frumosi si liberi, am toata increderea ca si in vara, capetele luminate vor gasi solutia corecta pentru a produce rezultatele dorite.

In ceea ce priveste Bacaul, situatia este cat se poate de clara: orice rezultat este posibil.

Dupa 12 ani de mandat, Romeo Stavarache este in corzi, cu probleme legale cat casa. In plus, ii lipseste principalul argument care ii legitima aspiratia la fotoliul de primar: Dumitru Sechelariu, pe care l-a folosit cu succes ca sperietoare electorala, nu mai este.

In aceste conditii, PNL l-a desemnat pe Dragos Luchian drept candidat la Primarie. Fost viceprimar, actual senator, cu o imagine buna, nestirbita in lupta politica, Luchian are dezavantajul ca numai o parte din PNL il va sprijini. Odata se credea ca in PNL Bacau ar fi doua tabere: cea a lui Stavarache si restul. Astazi, as putea spune ca numarul taberelor este mult mai mare si este de vazut ce vor face cei din tabara actualului primar si ce piedici ii vor pune lui Luchian.

PSD merge cu Cosmin Necula, un alt tanar candidat nerodat in politica locala, trimis sa invete politica “mare” la Bucuresti, la Parlament. Necula a invatat un lucru important de la fostul coleg de partid Ilie Birzu: degeaba vorbesti frumos la televizor daca nu bati noroaiele la pas prin cartiere, sa te stie lumea. Si a purces la treaba. In cazul sau nu se poate pune problema sprijinului partidului, la PSD nu se glumeste in chestiuni din acestea: daca asa s-a stabilit, atunci partidul merge pana in panzele albe cu candidatul sau.

Ramane intrebarea ce va face Cristi Manolache, fost PER, actualmente UNPR? Va mai candida, nu o va mai face? Acum patru ani a reusit sa fure jumatate din electoratul lui Dumitru Sechelariu copiindu-i discursul. Mai poate castiga, azi, cineva voturi intr-o campanie anti-sistem?

In ciuda problemelor, Romeo Stavarache inca poate candida la acest moment si se bucura de sanse de reusita destul de mari, mai ales in conditiile in care va fi un singur tur de scrutin. caci nu trebuie sa ia foarte multe voturi, ci doar sa ia mai multe decat urmatorul clasat. In acest caz, desigur, ca o competitie in care sa existe cat mai multi candidati, care sa “fure” din voturi l-ar avantaja pe primar.

Desigur, exista si o certitudine: Consiliul local nu va mai fi monocolor. Faptul ca actualul consiliu a facut cam ce a vrut a fost o consecinta a acordului din cadrul USL, cand PSD si-a pus oamenii pe liste la judet iar PNL, la municipiu. Asa se face ca liberalii au fost majoritari in consiliul local. Au avut puterea absoluta. Si, dupa cum stim, puterea absoluta, corupe absolut. Sa tinem minte asta, pentru ca o seama dintre actualii consilieri vor defila la vara cu bratari de otel.