Poate fi imbunatatit proiectul european?

Intrat intr-un con de umbra, fostul ministru grec de finante, Yanis Varoufakis, a anuntat ca va lansa o miscare paneuropeana pentru democratizarea Uniunii Europene. El este, insa, doar ultimul dintr-o lunga lista de politicieni care doresc reformarea UE, fiecare in felul sau. Problema care se pune este daca UE mai poate fi reformata, democratizata pentru ca chiar Varoufakis spune ca proiectul DiEM (Democracy in Europe – Movement) este unul utopic.

Reformarea UE este pe buzele tuturor, insa fiecare trage in câte o parte. Frontul National francez cere mai multa suveranitate, in vreme ce UKIP-ul britanic doreste daca nu iesirea din Uniunea Europeana, macar o doza cât mai mare de independenta, polonezii de la Lege si Dreptate, aflati la putere, au ascuns steagul UE si nu-l mai afiseaza alaturi de drapelul national, ungurii lui Orban vor drepturi de europeni, dar nu si obligatii, in vreme ce Uniunea Crestin Democrata a lui Angela Merkel sugereaza o Uniune Europeana formata doar din tarile din vestul continentului, dar care sa poata decide si asupra tarilor din Est.

Peste toate acestea troneaza, insa, aristocratia birocratilor, mai periculoasa decât orice formatiune politica, deoarece ea este cea care tine practic in mâini haturile UE. Si care isi apara privilegiile dobândite – salarii imense, scutiri de impozite, posibilitati aproape nelimitate de a cheltui banii publici. Practic, politica Uniunii este facuta nu de politicieni, ci de birocrati. Diferenta este ca politicienii fiind alesi, isi pot pierde mandatele, pe când birocratii sunt numiti si nu au a se teme de nimeni.

Discutia despre reformarea UE este la moda si chiar necesara, desi sunt slabe sanse sa se ajunga la un acord câta vreme actuala stare de fapt le convine celor aflati la butoane. Adica, o Uniune in care deciziile se iau de catre cei puternici – Germania, Franta – iar costurile sunt platite de cei slabi – România, Bulgaria.

Dezbaterea este, totusi, absenta in spatiul românesc. Noi suntem sfatuiti de elitele politice si intelectuale sa ne multumim cu actualul statut: furnizori de materii prime, de forta de munca ieftina si piata de desfacere pentru produsele din Vest.