Ce e cu defaimarea si de ce atata scandal?

Legea anti-defaimare, pe care multi o critica fara sa o fi studiat, dar au citit pe Facebook ca e naspa, nu se refera asa, cum ati putea crede, la interzicerea criticarii sau injurarii persoanelor publice.

Legea respectiva se refera la maniera in care de cativa ani se procedeaza pe Facebook si aiurea cu grupurile si categoriile de oameni.

Daca va amintiti, pe vremea lui Boc, politicienii PDL aveau norma la injurat vinovatii de serviciu: pensionari, profesori, sindicalisti, politisti, militari, si asa mai departe. Practic, fiecare grup era luat la tinta pe motiv ca din cauza celor care-l copun nu merge treaba bine in tara.

Mai nou, inamicii politici sau nu se catalogheaza in functie de apartenenta reala sau nu la un grup: homosexuali, atei, credinciosi, etc.

Practic, disputa politica nu mai contine argumente politice.

Ei, legea respectiva urmarea – destul de utopic, ce-i drept – sa interzica aruncarea de invective asociate unor grupuri. Puteai sa spui ca politicianul X este un nenorocit (cu dovezi, desigur) dar ti se interzicea sa spui ca X este un nenorocit pentru ca e ateu. Sau gay. Sau e nenorocit deoarece e pensionar si noua nu ne plac pensionarii.

Ar fi fost, daca vreti, un fel de lege anti-discriminare. Desigur, stim ca o astfel de lege e imposibil de aplicat in tara asta.

Dar, de ce au sarit ca arsi atatea persoane si ce a fost cu acest “buzz” online?

Ei, aici intram iarasi in domeniul atat de fascinant al manipularii prin intermediul retelelor sociale.

Pentru ca, asa cum am mai spus, de fiecare data cand se creeaza un ascandal urias intr-un termen extrem de scurt, putem fi siguri ca la mijloc este ceva suspect.

Ca sa facem o comparatie: cand un foc de vegetatie izbucneste dintr-un singur loc, exista o sansa foarte mare ca incendiul sa fi fost declansat accidental. Cand focul izbucneste, insa, din mai multe puncte simultan, putem fi siguri ca a fost pus de mana omului.

Asa si cu liderii de opinie care au sarit ca la comanda sa atace nu numai legea, ci si pe unul dintre initiatori, lider la PSD.

De ce a fost nevoie de acest atac? Pentru a deturna atentia de la scandalul proiectului legii initiate de liderul PNL, o lege care ar fi obligat pacientii sa suporte costurile tratamentului daca nu merg la control. In paranteza fie spus, legea a fost facuta ori prost, ori cu dedicatie; preventia este o gluma proasta in Romania, tara cu grave probleme in materie de medicina.

Asa ca tinerii frumosi si liberi au preluat bucurosi sloganul “Duie Mragnea”, dupa modelul anterior “Puie Monta”, fara sa-si puna intrebari.