Ce naiba se intampla cu Universitatea Bacau?

Se intampla ceva suspect la Universitatea Bacau. Primesc tot felul de semnale din zona si ma intreb daca e doar o impresie sau asa se manifesta lupta pentru putere in mediul academic. Sau daca nu cumva au innebunit cu totii.

Inca nu intru in amanunte; mai astept sa vad cine isi mentine promisiunile de a da cartile pe fata, fara frica. Si e vorba atat de studenti cat si de profesori.

Deocamdata sa notam ca unei solicitari de informatii publice depuse legal de un ziarist, Universitatea a raspuns cu un fel de “ba pe-a ma-tii”, stropsindu-se la cel care a cerut clarificari legale ca nu este acreditat si, ca urmare, Universitatea nu are de ce sa-i raspunda la cererea depusa conform Legii liberului acces la informatii publice. Daca sefimea din Universitate ar deschide putin legea respectiva, ar observa ca nu exista nicaieri prevederea ca un ziarist trebuie sa fie acreditat pentru a i se raspunde la o solicitare de acest fel. A, si mai sunt si amenzi pentru cei care refuza sa se conformeze solicitarii.

Dar mnai grav mi se pare faptul ca Universitatea a anulat bursa unui student pentru ca acesta a dat share pe pagina de Facebook unui articol dintr-un ziar in care era criticata atitudinea Universitatii.

Este vorba despre Radu Botez, student la specializarea contabilitate şi informatică de gestiune. El a si luat, desltfel, atitudine intr-o noua postare pe reteaua sociala:

Sunt profund dezamăgit de modul în care sunt tratați cei care îndrăznesc să adere la o opinie contrară conducerii. Rămân cu un gust amar atunci când văd că o instituție de învățământ superior, cu tradiție, cu prestigiu, este condusă de niște oameni pe care nu-i interesează decât binele personal și acționează orbește, astfel încât distrug ceea ce s-a construit în ani de zile de muncă ai tuturor colegilor din instituție.

Sunt acuzat că am denigrat imaginea unei instituții prin faptul că am distribuit un articol în care se relata un adevăr, din păcate negativ, despre modul în care conducerea supremă tratează informațiile de interes public și libertatea de acces la astfel de informații. Dar oare eu sunt cel care a denigrat imaginea, aderând la o opinie, sau voi, cei care sunteți subiecții respectivului articol, cei care sunteți acuzați, pe bună dreptate, de restricționare a libertăților societății civile și ale presei de a se informa și de a fi informați corect și complet?

Oare într-adevăr nu știți ce este aceea rușine? Cum puteți veni în fața studenților, în calitate de cadre didactice din învățământul superior și să doriți a fi luați drept model de bune practici, când singurele practici la care vă pricepeți de minune sunt abuzurile, conducere prin a băga frica în cei care nu sunt cu voi, limitarea drepturilor de exprimare, țipete și amenințări, în loc de discuții de bun simț și civilizate? Cum aveți îndrăzneala de a solicita să primiți respect, atunci când, la rândul vostru, în loc de respect, oferiți un management defectuos, extrem de îndepărtat de principiile leadership-ului și, mai ales, de orice reguli de bun simț?

M-ați considerat și mă considerați informator; voi fi informator, dar nu al serviciilor, ci al societății civile, al oamenilor care trebuie să știe că singura instituție de învățământ superior de stat din Bacău este în pericol de a fi distrusă de niște oameni care ar trebui din – și voi folosi niște cuvinte mari: BUN SIMȚ – să își dea demisia și să își ceară scuze tuturor colegilor pentru tot ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă. Dar asta nu se va întâmpla, pentru cu nu mai există onoare; există doar sete de putere, abilități dictatoriale de conducere și principii demne de grupările mafiote din filme: „cine nu este cu noi, este împotriva noastră!”.

Ați ales să vă răzbunați pe cineva care nu se poate apăra cu aceleași arme pe care le dețineți voi, dar ar trebui să luați în considerare că nicio funcție nu este veșnică și că vă veți întoarce între colegi, între oamenii pe care i-ați călcat în picioare și i-ați umilit de-a lungul timpului; oare cum veți avea curajul să dați ochii cu toți aceștia? Mă gândesc la faptul că, ce mi-ați putut lua, mi-ați luat deja. Dar nu exclud nici eventuale atacuri pe care mi le veți înscena la statutul de student, încercând să-mi creați probleme la facultate. Dar nu vă faceți griji, ce a fost mai important am pierdut deja; restul va conta, în special, pentru informarea publicului, a comunității, lumea trebuie să știe cu cine are de a face și cine contribuie, zi de zi, la distrugerea prestigiului instituției de învățământ superior de stat băcăuane.

4 COMENTARII

  1. De acord cu Ionut. Si nu cred ca este epistola unui student. Mai degraba cel care a ales sa arunce cu noroi se foloseste de student. Noi studentii, stim ca astfel de burse sunt date pe semestru, ca sa fie luate de cat mai multi doritori. Colegul Botez a avut bursa cateva semestre si acum e suparat. Este cea mai urata campanie, culmea e in toata tara. Pe vremuri era cu anonima si cu taieturi din ziare, acum e cu facebook, e-mail fals, victimizare si auto-reclamatia. Sunteti ziarist cunoscut, de ce nu mergeti dvs. la universitate, poate ne lamuriti.