Antene, datorii, legi si imbecili

Tara asta ma uimeste pe zi ce trece. Prin cantitatea de ipocrizie pe cap de locuitor, prin rasismul latent al societatii si prin demagogia cu care se drogheaza formatorii de opinie atunci cand se afla in nefericita situatie de a trebui sa transmita mesajele primite de la superiori.

Celebrul caz Antena 3 este emblematic. Nu discut esenta cazului; toti cei implicati in aceasta situatie mint cu nerusinare: si autoritatile, dar si ceilalti. Nu asta e problema.

Problema este ca se gasesc sa comenteze situatia angajatii televiziunilor cu datorii la buget; institutii media care, daca li s-ar fi “aplicat legea”, ar fi fost deja inchise de autoritati. Dar, in Romania rade harb de oala sparta si se mai da si interesant.

A-ti manifesta dreptul constitutional la libera exprimare pare sa fie echivalentul crimei de lez – majestate. Daca nu ai aprobarea “tinerilor frumos si liberi” sa iesi in strada pentru o cauza, se cheama ca esti vinovat, ca esti prost, bosorog si antenist idiot.

O seama de asa-zisi lideri de opinie contesta dreptul fanilor Antena 3 sa iasa in strada la o intrunire legala. Mai, baieti, s-a schimbat intre timp Constitutia si nu am aflat? In tara asta exista inca libertatea intrunirilor; fiecare are dreptul sa se adune fara sa fie judecat pentru asta.

Dar cea mai mare ipocrizie a fost alta: ca aia care au anuntat ca fac o contra-manifestatie la manifestatia Antenei au vazut ca nu le-a venit nimeni in Piata Revolutiei si s-au apucat sa numere pe cei care au venit in Piata Constitutiei.

Ca asa scrie la manual: ca sa distragi atentia de la esecul tau, pui la indoiala succesul adversarului.

De bine, de rau, Antena tot a avut cateva mii de oameni adunati, ceea ce in timpurile noastre nu e chiar atat de rau. As vrea sa vad si eu politicianul care reuseste sa adune atatia oameni la o manifestare fara sa apeleze la sprijinul primarilor din teritoriu.

Cazul cu sediul Antenelor va fi descalcit pana la ura si se va ajunge la o intelegere; problema este ca societatea romaneasca nu mai poate reactiona calm la o situatie; simte nevoia sa ia cate un par si sa dea in cap celor care au o alta opinie. De mult nu s-a mai revarsat atata ura ca in aceste zile, de mult timp nu s-au mai aruncat atata amar de zoaie in capul celor care indrazneau sa aiba o alta parere.

Ceea ce e mai trist este faptul ca intre cei mai agresivi si mai intoleranti comentatori se numara cei care se autodefinesc drept “corecti” si “deontologi”, lideri de opinie posesori ai adevarului absolut.

1 COMENTARIU

  1. Sunt intru totul de acord!Atata ura intre noi n-am crezut ca voi ajunge sa vad in viata asta.Desi am numai 30 de ani,nu ma identific cu generatia “tinerilor frumosi si liberi”,dar care,multora dintre ei,le lipsesc logica,bunul simt si decenta.Cum sa ataci o categorie de varsta superioara uitand ca tuturor ne vine randul la batranete (sau poate unii sunt deja atat de rataciti incat nici nu vor apuca 65 de ani+) sau crezand ca atunci cand vom fi noi in varsta vom fi pe placul tinerilor din viitor cand si noi poate vom avea mentalitati si principii inerent diferite de ce va fi atunci?Si cata dezbinare in massmedia,in loc sa lupte toti la unison pentru a demasca neregulile din tara asta…Nu zic ca toti cei din Antena 3 sunt niste perfecti,imaculati si impecabili dar sa fim corecti si sa admitem ca timp de 10 ani au fost singuri contra curentului,de fapt singurii care si-au facut datoria:aceea de a critica puterea (nu de a o pupa in dos),caci asta e rolul massmedia,al presei,al televiziunilor de stiri.Si sa-mi f