Licence to kill

Le Nouvel Observateur se intreba, luna trecuta, câti oameni nevinovati a ucis Agentia pentru Securitatea Nationala (National Security Agency – NSA) in cadrul programului anti-terorist. Publicatia franceza se refera la programul desfasurat in Pakistan, unde SUA au eliminat mii de “teroristi” cu ajutorul dronelor.

Problema consta, insa, in modul in care persoanele ucise primesc titulatura de teroristi. Le Nouvel Observateur explica faptul ca nu exista aproape deloc un control uman, totul se face automat, pe baza analizei datelor. Programul SkyNet utilizat de NSA stocheaza milioane de informatii din retelele de comunicatii. Cei 192 de milioane de locuitori ai Pakistanului detin 120 de milioane de telefoane mobile.

NSA urmareste 55 de milioane de telefoane pentru a detecta potentialii teroristi. Toata aceasta analiza se bazeaza pe comparatia cu profilurile teroristilor deja cunoscuti. Singura problema, noteaza publicatia, este ca NSA nu are decât profilul a sapte teroristi identificati in Pakistan.

Exista voci care sustin ca e prea putin si, din cauza asta SkyNet genereaza o rata ridicata de rezultate fals-pozitive: 0,008% Daca vi se pare prea putin, sa o luam altfel: acest procent corespunde unui numar de peste 15.000 de persoane care pot fi desemnate din greseala drept teroristi si ucise de dronele americane.

Se relateaza ca, din 2004, intre 2500 si 4000 de oameni au fost ucisi de dronele americane in Pakistan dupa ce guvernul american i-a calificat drept “extremisti”.

“Este un pas mic de la aplicarea metodelor folosite de SkyNet pentru cautarea “teroristilor” din Pakistan la cautarea “traficantilor de droguri” sau a “protestatarilor” sau doar a cetatenilor care nu sunt de acord cu politica Guvernului. Uciderea oamenilor pe baza unor metadata este usor de ignorat atunci când se intâmpla intr-o tara straina. Dar ce se va intâmpla atunci când SkyNet este activat impotriva noastra – presupunând ca nu s-a intâmplat deja acest lucru?” – se intreaba publicatia britanica Ars Technica la capatul unei analize in care a concluzionat ca NSA ar fi putut ucide sute de oameni nevinovati doar pe baza metadatelor obtinute din analiza comunicatiilor.