Alegeri second hand

Suntem abia in martie si deja lucrurile au inceput sa se incinga in batalia electorala. Pe frontul virtual luptele au capatat intensitate, se lanseaza atacuri, se dezgroapa morti, se publica trucaje, acuzatii, declaratii…

De fapt, aproape tot razboiul se duce pe facebook. Acolo se publica article vechi despre adversari, se pun poze cu candidatii, se anunta ce ou a mai facut liderul Cutarescu, ce vorba de duh i-a mai fost pusa in gura de catre echipa de campanie.

Toata lupta asta dusa aproape exclusiv in mediul virtual da impresia de second hand. De agitatie facuta cu argumentele altora, cu articolele deja publicate acum patru sau opt ani si readuse in amintire de echipele de campanie.

Campania asta electorala se poarta aproape exclusiv cu bata, fiecare candidat da in cap celorlalti, nu vezi nicaieri un plan concret, nu stii ce vrea sa faca un candidat.

Liberalii, e clar, pornesc din start cu dezavantajul a 12 ani de guvernare locala. Si au ales sa faca rahatul bici mizand pe faptul ca bacauanii uita ca au avut Primaria atata amar de vreme. Nu atat situatia juridica a primarului Stavarache este o problema pentru PNL (in fond, arestul a devenit o chestiune mainstream in Romania), cat faptul ca, timp de 12 ani, consilierii au votat pe banda rulanta tot ceea ce li s-a propus, fara sa intrebe. ca sa nu mai vorbesc de atitudinea superioara manifestata de liberali in sedintele de consiliu, cand scuipau seminte in cap tuturor celor care aveau o alta opinie.

PSD a pornit mai bine dar a ales sa se lege la cap cu problema cainilor maidanezi. Si s-a legat prost. Desigur, partidul se teme de scandalul pe care il pot face ONG-urile cu interese materiale in zona cainilor fara stapan. Daca ati observat, nimeni nu are curajul sa spuna ca trebuie aplicata legea. Legea aia care spune ca maidanezii trebuie eutanasiati. Toti o dau cu sterilizarea, operatiune care nu rezolva problema agresivitatii, dar care trece niste bani dintr-un buzunar in altul.

In rest, ceilalti candidati traiesc in continuare in 2012 sau chiar in 2008.

PS: Mi se pare mie sau toata lumea a furat startul si a lansat candidatii cu cateva luni mai devreme decat de obicei?