Ajutoare sociale pentru bogati

Unul dintre argumentele pentru principiul conform caruia bogatii ar trebui sa beneficieze de scutiri de taxe este ca acestia, prin activitatea lor, creeaza locuri de munca. Argumentul a fost demontat, recent, de Robert Reich, fost ministru al muncii in administratia Clinton, care a spus ca, de fapt, locurile de munca sunt create de persoanele cu venituri medii, care cumpara produse si a caror cerere determina crearea capacitatilor de productie si, deci, locuri de munca. Totusi, unul dintre argumentele scaderii impozitului pe venit in România, de la 35-40 la suta la 16 procente a fost tocmai acesta, ca bogatii au nevoie de mai multi bani ca sa creeze locuri de munca.

Totusi, la zece ani dupa scaderea impozitelor pe venit – introducerea cotei unice, adica, observam o tendinta deranjanta: crearea de ajutoare sociale pentru bogati. Am scris ieri despre masura absolut scandaloasa de a se finanta scolile private cu bani de la buget; ni se spune ca asa e normal desi in UE finantarea unei institutii de invatamânt private cu bani publici este mai degraba o exceptie. Si asta pentru ca Statul trebuie sa asigure educatie gratuita pentru TOTI copiii, nu doar pentru câtiva.

Mai nou, Guvernul a decis sa elimine limita maxima a indemnizatiilor pentru cresterea copilului deschizând drumul unor magarii financiare cumplite deoarece indemnizatia de crestere a copilului se va calcula ca procent din intreg venitul unei persoane, indiferent ca e vorba de salarii, vânzari imobiliare sau altele. O viitoare mama care-si vinde o casa va obtine, astfel, de la stat, aproape inca o data valoarea imobilului. Ceea ce nu e deloc in spiritul ideii de la care s-a pornit atunci când s-a decis ajutorarea mamelor.

Pe zi ce trece observam ca asa-numitul “guvern de tehnocrati” instalat pe valul furiei populare artificial gonflate in urma incendiului de la Colectiv devine tot mai asemanator cu Guvernul Boc in aplicarea unor politici neoliberale.

“Privatizarea beneficiilor si nationalizarea pierderilor” este pusa in practica in mod accelerat. Suntem intr-o situatia ciudata in care un Robin Hood pe invers ia de la saraci si da la bogati. Si o poate face deoarece “tinerii frumosi si liberi” vegheaza cu atentie la asta.

Pentru ca ideologia inoculata lor in ultimii ani – bogatii sunt bogati pentru ca muncesc si saracii sunt saraci pentru ca nu vor sa munceasca – nu e decât o alta forma de fascism deghizat in neoliberalism.