Pruncul, bacteria si românii

Când zeci de oameni au murit pentru ca unii s-au lacomit la bani si au inghesuit intr-o sala autorizata pentru 80 de persoane peste 400 de oameni, lumea a iesit in strada denuntând “coruptia” si “incompetenta” Guvernului. Suna ciudat, asa este, dar cine suntem noi sa punem la indoiala capacitatea intelectuala a “strazii”?! Câteva luni mai târziu, mai multi copii mor in judetul Arges iar autoritatile par depasite de situatie. “Strada” nu se agita; bebelusii morti nu au pagini de Facebook, nu provin din familii corporatiste si, in definitiv, ce e asa mare smecherie sa mori de sindrom hemolitic uremic?

Mai mult, când se afla care ar fi sursa imbolnavirii bebelusilor, “strada” sare indignata: cum si-a permis ministrul agriculturii sa dea pe goarna numele firmei acuzate?! Si asistam, apoi, la o spalare colectiva pe creier, mii de români facând un zid in fata companiei respective. Mai mult, se aude, autoritatile sanitare se fac ca lucreaza, dezinfecteaza utilajele fabricii si abia apoi iau probe. Intre timp, “academicienii” de Facebook se dau in stamba: de vina sunt vaccinurile, extraterestrii si pisica neagra. Nici o manifestatie de protest, nici un miting, nici urma de tinerii frumosi si liberi care sa ceara capul ministrului sanatatii sau al premierului pentru incompetenta de care au dat dovada autoritatile in acest caz. Iar autoritatile sanitare s-au dovedit depasite, mai ales la capitolul comunicare. In vreme ce patronul fabricii acuzate storcea lacrimi jucând rolul victimei, se anunta ca bacteria e.coli a fost descoperita la sapte dintre angajatii fabricii de lactate iar in trei cazuri s-au identificat genele care provoaca sindromul hemolitic uremic.

Concluzionând, avem doua fenomene care se intersecteaza. Pe de o parte, tot mai multe cazuri in care se inregistreaza victime din cauza ca angajatii din industria alimentara sunt purtatorii unor bacterii periculoase. Cum de se intâmpla asa ceva, cine a permis acestor lucratori sa intre in contact cu alimentele, cine raspunde pentru acest lucru? Pe de alta parte, publicul, cu o educatie stiintifica tot mai precara, nu mai accepta explicatiile furnizate de autoritatile sanitare, preferând teoriile conspirationiste furnizate din belsug de tot felul de site-uri fanteziste.