Care e smecheria cu cartelele prepay

intrcpt

Cu o periodicitate demna de o cauza mai buna, pe agenda publica revine din cand in cand tema cartelelor prepay, pe care serviciile secrete ar vrea sa le desfiinteze pe motiv ca ele nu stiu cine le foloseste si, prin urmare, s-ar putea sa le foloseasaca persoane cu intentii rele.

Dupa ultima campanie de presa care n-a reusit, insa, sa induplece Curtea Constitutionala, iata ca a venit acum premierul si a anuntat ca teroristii comunica folosind cartele prepay romanesti si, prin urmare, se intelege, e cazul sa nu le mai poata cumpara oricine, anonim.

SRI, intrebat de AGERPRES care e treaba cu cartelele, o da cotita: cartelele acestea sunt folosite in Siria si Irak, dar cum nu stim cine le-a cumparat, “există posibilitatea ca aceste cartele să fie utilizate de cetățeni români rezidenți în Siria (sau alte zone de conflict), dar și de persoane având conexiune cu entități teroriste”.

Ca sa vezi, cartelele romanesti sunt folosite in alte tari. Ce surpriza o sa aiba unii cand o sa afle ca acestea sunt folosite si in Franta si in Belgia, tari in care s-au produs atentate. Desigur, cum “identitatea persoanelor care le utilizează nu poate fi stabilită”, nu stim daca sunt folosite de romanii plecati la munca sau de cei plecati la furat. Ori de teroristi. Sau de extraterestri.

Problema cartelelor este una falsa.

Pe de o parte, daca ar fi interesat vreun terorist sa le foloseasca (desi, la ce oferte sunt prin Siria si Irak, toata lumea are telefon cu internet, de au ajuns luptatorii sirieni sa se injure pe facebook cu razboinicii Daesh si unii si altii avand acces la smartfonuri cu semnal GSM) ar gasi suficienti fraieri care, pentru cativa dolari, sa cumpere pe numele lor zeci de cartele si sa le dea mai departe.

Problema cu cartelele tine mai degraba de faptul ca sunt folosite de oamenii de afaceri si politicieni ca sa mai scape de interceptari. Iar Cooperativa “Ochiul si Timpanul” vrea sa stie tot.