Mai periculosi decât teroristii

vaccin

Oricât de mare ni s-ar parea tragedia generata de atacurile teroriste din Europa, exista o miscare cu potential mortal mai mare decât Daesh, Al Qaida sau Al Nusra la un loc. Culmea, aceasta miscare cu potential terorist este acceptata ba chiar incurajata in lumea occidentala. Este vorba despre miscarea AntiVax – care militeaza impotriva vaccinarii. Si care a ajuns si la noi.

Pe motiv ca vaccinurile fac mai mult rau decât bine, membrii acestei miscari folosesc metode de persuasiune utilizate, in general, de sectele religioase, amestecând adevarul cu fantezia pentru a convinge parintii sa renunte la vaccinarea copiilor.

„Cum sa injectezi chimicale intr-un copil?” se intreaba mamicile revoltate in vreme ce-si dau cu chimicale pe unghii, se ung pe fata cu chimicale, se spala pe dinti cu chimicale si se hranesc cu chimicale. „Chimicala” a devenit oroarea secolului, notiunea fiind opusul „naturalului”. Ca doar, stim cu totii, tot ce este natural este bun. Sau poate nu, ca doar veninul de cobra este cât se poate de natural, insa ucide in câteva minute…

Poate problema nu era atât de grava daca refuzul de a se vaccina ar fi afectat numai persoanele respective. Un vaccin nu ofera, insa, imunitate de suta la suta. O persoana vaccinata poate sa se imbolnaveasca, din diferite motive, de boala pentru care a primit imunizarea. Chiar si asa, persoana respectiva este protejata prin faptul ca cei din jurul ei sunt vaccinati; deci sansele sa intre in contact cu purtatorul unui virus tind spre zero. Când, insa, o persoana vaccinata intra in contact cu persoane nevaccinate, riscurile cresc spectaculos.

Peste tot, in lumea asa-zis civilizata au inceput sa reapara boli despre care s-a crezut ca au fost puse sub control. Varicela sau pojarul au revenit in atentie in SUA, in urma refuzului unor comunitati de a-si vaccina copiii. In Germania se inregistreaza cazuri de varicela la familiile unor refugiati din spatiul ex-iugoslav ai caror copii au ratat imunizarea din cauza razboiului. In Australia s-a inregistrat, recent, o epidemie de varsat de vânt intr-o scoala din Melbourne, in care conducerea institutiei decisese sa primeasca si copii nevaccinati, pentru a nu-i discrimina.

Zilele acestea problema a devenit una culturala, dupa scandalul de la Festivalul de Film de la Tribeca, unde Robert de Niro a decis sa accepte in competitie un controversat „documentar” realizat de medicul care si-a pierdut dreptul de practica in urma cu zeci de ani pentru ca a falsificat probe incercând sa demonstreze ca exista o legatura intre vaccinuri si autism.

Dupa ce scandalul a luat amploare, de Niro a decis sa nu mai accepte filmul in cadrul festivalului, ceea ce a generat un alt sir de proteste si de acuze din partea miscarii AntiVax, de data asta.

1 COMENTARIU