Autostrada suspendata

autostrada

Dupa mai bine de un sfert de veac de la Revolutie, in Moldova nu e nici o autostrada; mai mult, Moldova nu este legata de restul tarii de nici o autostrada.

Si, dupa cum se anunta lucrurile, nici nu va fi legata mai devreme de 2030. Daca se va intampla si daca va mai exista Romania.

O sa va mirati acum de ce spun lucrul asta. Pentru ca se vede deja cu ochiul liber o tendinta de indepartare a Transilvaniei de restul tarii. Si cultural, dar mai ales economic si politic. Practic, in ultimii ani, alocarile bugetare pentru infrastructura au fost mult mai mari in Transilvania decat in Muntenia sau Moldova. Moldovei i s-a refuzat tocmai de la Bruxelles o autostrada care sa o lege de Transilvania si, astfel, de Europa.

Ce au facut moldovenii in atare situatie?

S-au cacat pe ei. Din cauza orgoliilor.

In vreme ce politicienii de la Iasi nu vor sa auda decat de o autostrada Iasi – Targu Mures, cei de la Bacau tin cu dintii la autostrada Bacau – Brasov.

Si unii si altii au argumente, dar conteaza doua lucruri, in final:

1. dezbinarea asta serveste de minune unor grupuri de interese

2. orgoliul nu tine de foame si nu construieste autostrada.

In rest, existe doua mari probleme: primo, Bacau – Brasov ar costa doar trei miliarde de euro, in vreme ce iasi – Tg. Mures ar costa zece miliarde. Secundo: Iasi- Tg Mures ar trebui sa treaca prin Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș. Adica, mii de probleme de mediu care trebuiesc rezolvate, daca pot fi rezolvate.

Asa ca… n-o sa vedem in veci autostrada prin Moldova…