De ce sunt atatea accidente rutiere in Romania

De ani buni pe soselele din tara se poarta un razboi soldat cu circa 3.000 de morti in fiecare an. Comparativ cu tarile vecine sau chiar cu intreaga Europa, numarul victimelor de la noi nu este mare, este imens.

Multa lume spune ca de vina ar fi infrastructura, parcul auto, permisele date pe spaga. Ca sa fie clar de la inceput, nici una dintre presupusele cauze de mai sus nu este relevanta. Pentru ca, ca de obicei, problema este intre volan si scaun…

Sunt absolut convins ca oricate autostrazi o sa se faca, oricat de noi vor fi masinile sau oricat de buna va fi paza la examene, romanii vor continua sa conduca in clasamentul numarului de accidente.

Pentru ca romanul nu este invatat sa respecte regulile! La romani totul este negociabil, inclusiv prevederile din Codul Rutier. Romanul il scuipa in cap pe “capul de creta” in discutii pe Facebook cand se da mare in fata prietenilor dar se roaga in genunchi de politist cand este prins sa nu-i ia carnetul sau sa-l ierte de amenda.

Cum a facut smecherul care o ardea cu 197 km/h intr-o localitate de langa Bacau si, dupa ce a fost prins se ruga de politisti sa-l ierte si sa-i dea numai avertisment.

Cum spuneam, romanul s-a invatat sa nu respecte regulile societatii, sa cada “la mica intelegere” atunci cand greseste. Daca in general, la nivelul societatii romanesti, rezultatele acestui gen de abordare sunt, in general, morale si economice, exista domenii in care nerespectarea regulilor are efecte mortale.

La un (foarte mic) pas de accident

Posted by Desteptarea de Bacau on Sunday, April 17, 2016

Nerespectarea prevederilor din Codul Rutier, de exemplu, se lasa cu victime. Cu morti si cu raniti, ca sa nu mai vorbim de pagubele materiale. Pentru ca nu poti sa faci o depasire periculoasa si, dupa ce te izbesti de ala din fata, care venea nevinovat, sa-ti ceri scuze ca l-ai omorat si sa-i promiti ca nu o sa se mai repete.

Din nefericire, exista conceptia ca “merge si asa”. Ca ai voie, ca sofer, sa incalci regulile pentru ca “si altii fac la fel”. Si ca daca ai masina mai puternica, ceilalti trebuie sa se dea la o parte. Iar daca indraznesti sa atragi atentia cuiva ca a gresit, te trezesti pus la zid de o multime de comentatori, nerabdatori sa-i dea dreptate lui Umberto Eco.

Statistic vorbind, in Romania mor nevinovatii. In accidentele rutiere, din pacate, nu mor cei care se fac vinovati de producerea lor.

2 COMENTARII

  1. Accidentele se produc in marea majoritate din cauza duratei exagerate pe care soferii sant nevoiti sa o suporte pe distatele medii si lungi.Spre exemplu un drum Bacau-Timisoara ar trebui in mod normal sa dureze aproximativ 5 ore(incarcat),dar se face in 10-12 ore.Va dati seama ca oboseala isi va spune cuvantul .Trebuie sa intelegeti ca santem in competitie cu alte tari.Cu cat poti plati in Romania un sofer care nu poate face decat o cursa pe saptamana spre Arad-Timisoara-Resita ? Adica 4 pe luna.Nu va este clar ca acel sofer va fi o pierdere pentru Romania si va alege sa plece in vest unde binenteles ca va putea sa faca mai multe curse si implicit va fi platit mai bine.

  2. N-are nici o legatura. Cele mai multe accidente sunt facute de soferi care circula pe distante scurte, in interiorul unei localitati sau intre localitati invecinate. Si care, ori au baut alcool inainte sa se urce la volan, ori sunt de parere ca lor nu li se poate intampla nimic si decid sa nu mai respecte regulile.