Obiective vechi pe camere foto noi

Am incercat, in ultimii ani, o multime de obiective foto vechi, de la camerele pe film, incercand sa gasesc un inlocuitor mai ieftin pentru obiectivele moderne.

M42

Obiectivele pe montura M42 sunt destul de ieftine si de o buna calitate. Dar, exista o problema. Montura M42 nu se potriveste cu monturile moderne. Adica un obiectiv care ar merge pe camerele Zenit are nevoie de un adaptor pentru a-l putea folosi pe un Nikon.

m42

Adaptoarele M42-nikon sunt de doua feluri: fara lentila si cu lentila. Cele fara lentila costa mai putin, undeva la 40 de lei, dar nu permit decat o focalizare de pana la maxim doi metri. Practic, adaptorul este doar o bucata de metal care ajuta obictivul sa stea fix pe camera. Adaptoarele cu lentila, care costa 90-100 de lei, permit obiectivelor sa focalizeze si la distante mai mari. “I se spune lentila cu focalizare la infinit”, insa nu prea am reusit sa focalizez la distante foarte mari. Insa, isi face treaba pentru portrete, peisaje.

Ce trebuie sa stiti la aceste obiective este ca le veti putea folosi, evident, numai in modul manual (M). Diafragma o veti seta manual pe obiectiv, de aceea trebuie sa fiti atenti si sa intrebati daca inelul de diafragma functioneaza. E posibil sa fie blocat. caz in care obiectivul nu e de nici un folos.

Principala problema la aceste obiective este ca totul este manual, inclusiv clarul. Sunt bune daca aveti timp la dispozitie si ochi buni; daca va grabiti, mai bine renuntati.

Acum cativa ani, un obiectiv de 50 mm 2.8 Zeiss putea fi cumparat la mana a doua cu 100 de lei, astazi preturile au mai crescut. Dar puteti gasi un 135 mm cu 2.8 la 150-200 de lei.

Monturi moderne

Exista si o sumedenie de oferte pentru obiective cu montura Nikon (sau Canon), provenite de la camerele pe film. Am gasit, de exemplu, un 35-70mm cu 2.5 la un pret destul de bun (atunci cand l-am luat). Singura lui problema era ca focusul era manual. Dar, daca erai dispus sa-ti asumi asta, imaginile nu te dezamageau.

In schimb, daca sunteti dotat cu camera care incorporeaza motor de focalizare (Nikon din seriile 90, 7000, 7100, 7200 si asa mai departe), exista obiectivele cu autofocus.

DSC_5019-1200

De exemplu, cu 400 de lei se poate gasi un Nikor 70-210 (format full-frame) F4 – 5,6 care scoate niste imagini excelente. Problema lui este ca face clarul destul de greu uneori, dar inlocuieste cu succes un obiectiv care ar costa, nou, peste 1700 de lei.

Poza de mai jos este realizata cu acest obiectiv:

RZV_9656

Sau ati putea cumpara cu 1.400 de lei un Nikon 80-200 F 2.8 (varianta push-pull), in conditiile in care versiunea moderna, nou-nouta costa peste 9.000 de lei.

Evident, optiunile legate de obiectivele recuperate de la camerele pe film sunt mult mai multe. Ideea este, insa, ca acestea pot fi folosite cu succes si la camerele digitale. Uneori calitatea lentilelor este mult mai buna iar tratamentul primit acum cateva zeci de ani le fac mai bune calitativ decat obiectivele moderne. E drept, nu au viteza acestora, dar, la pretul asta nu le putem avea pe toate…

5 COMENTARII

  1. Cred ca obiectivele vechi, de la camerele pe film se potrivesc excelent pentru niste proiecte inedite, dar nu cred ca pot fi folosite cu succes pe aparatele moderne pentru ‘everyday shooting’, chiar daca au sticla foarte buna. Tehnologia digitala a evoluat mult prea mult astfel ca acum obtii poze excelente (dupa standarde vechi) chiar si cu obiective noi mai slabe…

  2. Nikkorul ala 70-210 de care am zis in articol il folosesc drept teleobiectiv pentru munca de zi cu zi. Pentru ca e mai robust si tine la tavaleala. Tot pentru munca de zi cu zi folosesc un Nikkor 18-70, care, chiar daca nu e de la camerele pe film, e destul de vechi.

    Daca au AF, nu vad de ce nu ar putea fi folosite zilnic. Pentru ca, de exemplu, sunt mai bune decat obiectivele noi de la Tamron, marca de care nu mai vreau sa aud.