O clarificare necesara

dezbatere-cl

Persista prin oras o confuzie. Lumea confunda notiunea de “dezbatere publica” aparuta in legislatia referitoare la activitatea consiliilor locale sau judetene cu dezbaterea organizata de o organizatie ca o “masa rotunda”.

Inca de cand am organizat la ziar acea faimoasa dezbatere despre sportul bacauan, s-a produs aceasta confuzie. Am invitat politicieni si sefi de asociatii sportive si ne-am trezit in sala cu diferite persoane care se recomandau a fi de la societatea civila, suparate ca nu au fost invitate oficial si ca au trebuit sa traga de limba pe unii si pe altii ca sa afle unde va fi evenimentul.

Un eveniment, insa, care nu era deschis publicului; era o intrevedere intre jurnalistii de la Desteptarea si invitatii ziarului.

In mod similar, dezbaterea electorala pe care a organizat-o Desteptarea (si care, intre noi fie vorba, a fost ideea mea) a fost perceputa similar de presa locala, bloggeri si de societatea civila. Li s-a parut ca e dreptul lor de la sine inteles sa vina si ei. Unii sa huiduie, altii sa aplaude iar altii sa faca o stire gratis.

Daca va mai uitati din cand in cand la televizor, puteti vedea ca in studiourile TV ale emisiunilor de dezbateri politice nu vin nici membrii de partid, nici staffurile liderilor politici, nici aplaudaci tocmiti de pe strada. Nici macar jurnalisti de la alte organe de presa. Cum ar fi ca la o dezbatere de la PRO TV sa apara cameramanii de la Antena 1, ca vor sa ia si ei niste imagini?!

Dezbaterea a avut, deci, statutul unei emisiuni TV care se inregistra pentru a fi difuzata ulterior. Emisiune la care nu participa nici reprezentanti ai concurentei, nici purtatori de mapa si nici public de pe strada.