Despre streptococi si mormoloci

1280px-CDC-10046-MRSA

Domnul Tolontan publica, azi, un articol despre un pacient al Spitalului Judetean Bacau care a primit 500.000 de euro despagubiri dupa ce a fost infectat cu stafilococul auriu. Articolul e in acelasi stil – nepasarea, coruptia, secretomania, nimeni nu vorbeste – cu care ne-am obisnuit. Si, desi nu se spune clar, se incearca sa se sugereze ca de vina sunt tot dezinfectantii de la Hexi. Daca va uitati la comentarii, veti vedea ca majoritatea cititorilor asta au inteles.

Doar ca despre acest caz stiu suficiente lucruri. Cazul nu a fost nicidecum secret. Presa locala a scris despre caz, despre proces, despre sentinta si despre despagubiri.

Si – ce e mai important – infectia a avut loc in 2008, cand Spitalul Judetean de Urgenta Bacau nu folosea, din cate stiu, produsele Hexi Pharma. Ceea ce e important pentru ca distruge unul din principalele argumente folosite pentru a scoate Hexi de pe piata: calitatea produselor.

Adica, desi a folosit produse al unei alte companii, la SJU Bacau tot s-a petrecut un caz de infectie cu streptococul auriu. Ceea ce, pe cale de consecinta, inseamna ori ca si produsele altor companii au fost cu probleme, ori ca nu exista nici o legatura intre infectie si calitatea produsului.

Domnul Tolontan a adus in presa romaneasca ancheta despre lucrurile care se stiu dar care sunt prezentate ca fiind descoperiri remarcabile ale echipei de investigatori. A descoperit, de exemplu, ca pacientii cu arsuri grave se infecteaza. Lucru care se intampla peste tot in lume, indiferent cat de septic ar fi spitalul. Dar, asta conteaza prea putin; desi infectiile in cazul Colectiv au fost in media mondiala, s-a concluzionat ca spitalele i-au ucis pe pacienti.

Sa ne amintim si de isteria nationala cauzata de solicitarea ca pacientii in stare grava sa fie transferati la spitale din afara tarii; vreo patru pacienti au murit in timpul transportului pentru ca presa imbecila si internautii tampiti au cerut sa fie tratati la spitale straine.

Revenind, la subiect, asdar, dupa ce ni s-a spus ca infectiile aparute la pacientii cu arsuri de la Colectiv sunt niste exceptii provocate de conditiile din spitale (desi in orice spital din lume un pacient cu arsuri grave se poate infecta), echipa de investigatori ne-a mai spus ca si infectiile intraspitalicesti, in general, sunt doar in Romania. Desi problema infectiilor nozocomiale este una curenta in orice tara din cauza folosirii in exces a antibioticelor care au permis aparitia de bacterii virusi rezistenti la acestea.

Despre faptul ca in spitalele romanesti exista virusul piocianic sau streptococul auriu se stie de ani de zile. Inainte de 1989 nu se vorbea oficial, dupa, insa, s-a discutat in permanenta. Fara sa existe o solutie. Alta decat aruncarea in aer a spitalului si arderea ruinelor cu napalm.

In acest context, orice discutie despre dezinfectanti este inutila. Oricat dezinfectant ai turna, de la orice firma ar fi el si oricat de concentrat, nu scoti piocianicul dintr-un spital.