De ce se bate lumea pe Universitatea Bacovia?

Dupa cum se stie, Universitatea Bacovia din Bacau, institutie de invatamant particular, trece in aceste zile printr-un scandal puternic dupa ce o parte a conducerii a cerut desfiintarea ei.

Treburile sunt complicate, pentru ca in universitate sunt doua tabere care se razboiesc prin intermediul comunicatelor de presa. Unii vor desfiintarea, altii vor sa se continue activitatea.

Cei care vor sa desfiinteze universitatea spun ca nu mai sunt bani, ceilalti spun ca se pot gasi solutii, incluisiv fuzionarea cu universitatea Vasile Alecsandri, de stat.

Cearta este in toi si, la un momnr-dat, nu intelegeam ce este cu atata deranj pe cei care vor desfiintarea: ca daca nu le mai convine si nu mai sunt bani, pot sa demisioneze si sa plece.

Pana cand mi s-a explicat ca lucrurile sunt mai interesante: cica persoanele care doresc sa se inchida portile au statut de “membri fondatori” iar in actul de constituire scrie ca, in caz de desfiiintare, ar ramane proprietari pe patrimoniu.

Adica, daca pleaca si universitatea isi continua activitatea, nu se aleg cu nimic; dacam insa, inchid portile, se aleg cu sediul, mobilierul, computerele si tot ceea ce mai detine universitatea in patrimoniu.

Dar treburile nu sunt deloc simple; desfiintarea nu se face asa usor, mai ales ca se aduc niste acuze cum ca persoanele care pozeaza in membri fondatori nu prea ar fi fondatori. Asa ca s-a facut o plangere la DNA care si-a declinat competenta si a trimis-o la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau.

O sa fie interesant, mai ales cand se va vedea ce sume bagau unii in buzunare luna de luna…