Tara pe pilot automat

Presedintele Frantei felicita pompierii care au intervenit la inundatii. In Romania, nici presedintele, nici premierul nu au gasit timp in programul lor pentru a vizita zonele sinistrate.
Presedintele Frantei felicita echipele de salvare care au intervenit la inundatii. In Romania, nici presedintele, nici premierul nu au gasit timp in programul lor pentru a vizita zonele sinistrate.
Probabil ati auzit ca in tara sunt inundatii. Si in Franta sunt inundatii, Parisul este sub apa, autoritatile incep sa mute colectiile de arta ale muzeelor, presedintele Hollande viziteaza zonele sinistrate.

In Romania presedintele Iohannis e bine-mersi, nu se deranjeaza. Premierul Ciolos, la fel, nu se pronunta, dar, probabil ca si presedintele, urmareste cu interes situatia. Prefectii stau si numara buletinele de vot, ca ei pentru asta sunt numiti, nu pentru a reprezenta Guvernul in teritoriu.

In timpul asta, inundatiile sunt gestionate de pompieri si jandarmi. Structuri militarizate, insa, care trebuie puse sub comanda civila. Doar ca nu exista nici un civil care sa-si asume responsabilitatea.

Pentru ce? Pentru a-i ajuta pe napastuitii aia care au fost inundati. Pompierii si jandarmii pot interveni, pot salva oamenii, pot pompa apa, mai scot o lopata cu mal. Dar mai departe nu pot gestiona situatia pentru ca nu mai e de competenta lor. Furnizarea de apa imbuteliata in zonele sinistrate nu au cum s-o faca pentru ca de asta se ocupa alte organe ale administratiei. Alimente, haine paturi, vaccinuri, toate acestea trebuiesc furnizate pe baza de decizie administrativa. Pentru ca trebuie scoase de la rezerva de stat, trebuie transportate, trebuie furnizate. Toate acestea necesita decizii pe care nu si le asuma nimeni.

Asta-iarna, cum dadea o zapada, hop, auzeam de comandamente de interventie, de mobilizarea autoritatilor, de masuri. Acum nici macar comandament la nivelul Prefecturii Bacau nu s-a organizat (sau poate nu au anuntat). N-am auzit nici un comunicat al prefectului si pot sa pun pariu ca nici macar nu s-a dus in zona sa vada care e situatia.

Dar vizita presedintelui sau a premierului are si un rol psihologic: comunica sinistratilor faptul ca autoritatile se intereseaza de soarta lor pana la cel mai inalt nivel, ca nu vor fi lasati singuri, ca vor fi ajutati. Intre altele si asta face parte din fisa postului unui presedinte, nu doar participarea la simpozioane sau la excursii in strainatate.

Romania lucrului bine facut! Cat au mai mancat cacat unii pe tema asta. I-as trimite pe Valea Muntelui sa vada cat de bine facut e lucrul ala pe care-l mesteca pe Facebook unii tampiti.