Kosovo, calea spre ISIS

Rapit de la Serbia, dupa o campanie de bombardament NATO, Kosovo a ramas un teritoriu sub administratie speciala a Uniunii Europene. Ceea ce nu a impiedicat transformarea provinciei intr-un mic stat mafiot, sub al carui lustru european, clanurile fac legea.

Dar, dincolo de toate discutiile legate de recunoasterea independentei, de purificarea etnica facuta ani de zile de catre albanezi pentru a-i alunga pe sârbi, de esecul misiunii EULEX, exista o problema care le intrece pe toate: Kosovo s-a transformat intr-un fertil tarâm pentru ideile ISIS. New York Times scrie ca clericii extremisti si asociatiile secrete finantate de Arabia Saudita au transformat societatea musulmana – altadata toleranta – intr-una extremista.

In ultimii doi ani au fost identificati peste 300 de kosovari – intre care doi sinucigasi in atacuri cu bomba – care s-au alaturat Statului Islamic. Ei au fost radicalizati si recrutati in Kosovo – sustine cotidianul american – de catre un corp de clerici si membri ai unor ONG-uri finantate de Arabia Saudita si de alte state arabe din zona Golfului, utilizând un labirint obscur de retele pentru donatii din partea organizatiilor de caritate, a persoanelor individuale sau din partea unor ministere.

Dupa doi ani de investigatii, politia locala a arestat 14 imami si a inchis 19 organizatii musulmane pentru incitare la ura si recrutari in scopuri teroriste. Kosovo are o populatie de 1,8 milioane si 800 de moschei, dintre care 240 au fost construite dupa razboiul din 1999 si care sunt facute responsabile pentru radicalizarea musulmanilor.

Dar nu numai in moschei se predica “wahabismul” – versiunea agresiva a Islamului predicata de Arabia Saudita – ci si in afara lor. Cladiri vechi de sute de ani au fost demolate – inclusiv o biblioteca monument istoric in orasul Gjakova si câteva moschei vechi de 400 de ani sau cimitire si manastiri ale dervisilor – toate acestea considerate idolatre de catre invatatura wahabista.