Despre colapsul Capitalismului, cu Tariq Ali

TariqTariq Ali este un personaj fascinat fie si numai ca, crescut intr-o familie aristocratica musulmana, s-a declarat comunist. Stabilit in Anglia din 1960, el a intrat in Partidul Laburist, devenind scriitor, jurnalist si realizator de filme, publicând periodic in The Guardian, CounterPunch si London Review of Books.

A inceput sa fie cunoscut in timpul razboiului din Vietnam, ca oponent al acestuia, imprietenindu-se cu figuri influente cum ar fi Malcolm X, John Lennon sau Yoko Ono. In 1967, ajuns in Bolivia, la procesul unui universitar francez, Régis Debray, camarad al lui Che Guevara, si, fiind acuzat ca ar fi un revolutionar cubanez, Tariq Ali le-a raspuns autoritatilor: “Daca ma veti tortura toata noaptea si dimineata voi sti sa vorbesc spaniola, o sa va fiu recunoscator toata viata”.

Am stabilit, deci, ca Tariq Ali este un personaj interesant. Fiind de stânga, s-a pronuntat impotriva politicilor neoliberale, cunoscator al lumii musulmane, s-a declarat impotriva razboiului din Irak. Intr-un interviu recent, el face o previziune sumbra: “Capitalismul se va prabusi din cauza ca elitele politice si bancile ii lasa pe saraci sa putrezeasca”.

El spune ca asistam, astazi, la o revolta in mai multe tari occidentale tocmai din cauza ca elitele care au condus SUA si Europa de Vest s-au dovedit incapanile sa ofere chiar si cele mai infime paleative popoarelor. Ele au permis ca numarul saracilor sa creasca si – indiferent de culoarea pielii – sa traiasca in mizerie.

“Iar acum avem un protest impotriva acestui centru de putere al elitelor pe care eu il numesc ‘centru extrem’ pentru ca, indiferent daca se numesc social-democrati sau conservatori, ei coopereaza pentru a-si zdrobi oponentii”.

Tariq Ali spune ca Donald Trump este un exponent al acestei revolte deoarece a devenit cel care exprima fanteziile cele mai dezlantuite ale saracilor si, in acelasi timp, promite imbunatatirea situatiei celei mai lovite sectiuni a clasei muncitoare de culoare alba.

Dreapta si extrema dreapta devin tot mai puternice in toata lumea, in vreme ce stânga este slaba, acesta fiind, spune el, motivul pentru care Bernie Sanders nu a convins desi oferea, de asemenea, o voce independenta clasei muncitoare.

Tariq Ali considera ca, in actuala forma, Capitalismul se indreapta spre colaps iar bancile si elitele politice fac tot posibilul ca sa-l opreasca.

Un astfel de exemplu este ceea ce a facut UE atunci când Grecia a fost la un pas de intrarea in incapacitate de plata.

“Acesta a fost un mesaj catre tarile in care nu exista conflicte armate sau razboaie de guerilla: nu incercati sa preluati puterea si sa nationalizati industriile pentru ca ne calcati pe bataturi, si ce a patit Grecia, veti pati si voi. Asta a facut Uniunea Europeana Greciei si, ca sa fim sinceri, a avut efect. Grupul radical spaniol Podemos a dat inapoi”.

Si a continuat: “Ei stiu ca vine colapsul si incearca sa se asigure ca nu-i va afecta. Asa ca bancile germane nu sunt pregatite sa permita politicienilor sa-si asume riscurile de a salva Grecia sau orice alta tara cu probleme”.

Concluzia sa este ca, prin ceea ce au facut Greciei, bancile germane s-au salvat pe ele insele.

Sistemul – spune Tariq Ali – este marginit si traieste clipa; Capitalismul si capitalistii nu gândesc pe termen lung”.