O scena pentru o marioneta

big_scoala_gimnaziala_gheorghe_nechita_-_motoseni_bacau_-_17_iunie_2016_-_12

Presedintele Romaniei a facut o vizita-fulger in judetul Bacau ca sa se pozeze cu niste copii dintr-un sat amarat de pe “Valea Plangerii”. A venit, s-a pozat, a vorbit despre educatie si a plecat. Cu masina pana la Bacau si de acolo cu avionul pana la Bucuresti.

La vreo 50 de kilometri distanta de aeroport, pe Valea Muntelui, il astepta dezastrul lasat in urma de inundatii si de alunecarile de teren. N-a binevoit sa mearga. Nici nu a amintit in discurs despre asta.

Pur si simplu, domnul presedinte nu are ochi decat pentru ceremonii inutile si pentru constructii penibile de genul “Flotei NATO de la Marea Neagra”.

Nu-si asociaza imaginea sa imaculata cu evenimente negative. In plus, va dati seama ce probleme ar fi pentru “prima doamna” si pentru cei de-i pregatesc tinuta sa asorteze cizmele de cauciuc la rochita?

Lasand mistourile ieftine la o parte, e tragic ceea ce se intampla. Tara asta da impresia ca nu mai e guvernata. Lasata in deriva. Am dar exemplul cu presedintele si premierul Frantei care s-au dus in zona inundatiilor ca sa imbarbateze lumea si sa felicite fortele de interventie. La noi nici macar un cuvintel. Sa felicite pompierii si jandarmii? Ce idee…

Dar poate – veti spune – nu-i sta in obicei presedintelui sa mearga la locul tragediilor. Desigur ca nu. Dar la locul tragediei de la Colectiv a fost si a facut circ. Atunci se putea, ca-l interesa simpatia publicului ca sa-si impuna guvernul. Acum il doare la basca de public.

Multa cerneala a curs pe tema republica prezidentiala/republica parlamentara. Conform ideilor celor care sustineau necesitatea ca Romania sa fie o republica parlamentara, presedintele urma sa aiba un rol mai mult decorativ, un fel de marioneta pe scena politicii. Cu Iohannis nu mai avem dubii: marioneta o avem. Problema e cine trage sforile…