Ipocrizie si tancuri

Europa cumpara armele testate de Israel in conflictul din Gaza din 2014
Europa cumpara armele testate de Israel in conflictul din Gaza din 2014
Europa cumpara armele testate de Israel in conflictul din Gaza din 2014

Intr-o recenta depesa France Presse se anunta faptul ca incasarile firmelor producatoare de armament din Israel au crescut brusc, in special pe seama cumparatorilor din Europa. Si asta, in ciuda faptului ca Israelul continua politica sa in teritoriile ocupate iar tarile europene s-au aratat deranjate de modul in care este tratata populatia palestiniana.

Or, comenteaza France Presse, tocmai faptul ca armamentul israelian a fost testat intâi in luptele din Gaza sa fi contribuit la decizia tarilor europene de a-l achizitiona.

In ultimii 10 ani, bugetele de aparare ale tarilor europene au ramas constante, insa, anul acesta se asteapta o crestere de circa 8 procente.

La aceasta au contribuit „anexarea Crimeei”, atacurile islamiste din Franta si valul de refugiati. Daca in 2014 exporturile de armament israelian in Franta au fost de sub 150 de milioane de dolari, in 2015 ele au ajuns la 355 de milioane.

Anul acesta Israelul este asteptat sa depaseasca Italia ca valoare a exporturilor militare si sa ajunga pe locul sapte pe plan mondial.

Agentia franceza comenteaza faptul ca achizitionarea de armament israelian ar putea pune probleme de etica statelor europene, mai ales ca, la finele anului trecut, Uniunea Europeana a introdus etichetarea tuturor produselor care provin din asezarile ocupate din West Bank.

Raportul anual al Elbit – una din cele mai importante firme de armament – pe anul trecut afirma ca solicitarile europene de reducere a comertului cu Israelul se numara printre amenintarile la adresa profitului companiei.

Multe dintre tehnologiile vândute in Europa au fost testate in conflictele din Israel, inclusiv in cel din 2014, in cadrul caruia au fost ucisi peste 2500 de civili, inclusiv copii.

Pentru companiile producatoare, insa, aceasta experienta este un atu important in convingerea clientilor.

Pe de alta parte, Sari Bashi, director Human Rights Watch pentru Israel si Palestina, spune ca aceste arme au fost folosite pentru comiterea de crime de razboi in timpul conflictului din Gaza: „Acest fel de experienta pe câmpul de lupta nu ar trebui sa fie una de care sa fii mândru de ea”.