Brexit: anatomia unui dezastru

brexit

Referendumul pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ne arata ca demagogia politicienilor are efecte perverse. “Brexitul” a fost o idee aruncata in campania electorala de Conservatorii lui David Cameron, in incercarea de a fura voturile UKIP.

Pe termen scurt, strategia a functionat binisor, in sensul ca a salvat Partidul Conservator de la un adevarat dezastru electoral, insa, intre timp, tema s-a dezvoltat si a fost imbratisata de milioane de alegatori, ajungându-se la un neverosimil 50-50 intre cei ce doresc iesirea si cei care doresc ramânerea in Uniune.

Desigur, britanicii au avut de câstigat enorm de pe urma UE. Londra a devenit un hub european in materie de finante, oamenii de afaceri au putut investi fara restrictii in tarile UE, in special in cele din Est, unde au scos de pe piata competitorii locali, tara a fost invadata de forta de munca ieftina, care a facut sa nu se simta criza economica si care a acceptat orice fel de munci.

La fel de sigur, pe termen scurt, Marea Britanie ar cunoaste o criza majora cauzata de “Brexit”, cu o crestere insemnata a somajului. In acelasi timp, pe termen mediu, se preconizeaza ca lucrurile vor evolua pozitiv pentru britanici si negativ pentru UE deoarece exemplul ar putea fi luat si de alte tari, prima pe lista fiind Polonia, care de luni de zile practica un discurs anti-Bruxelles.

Nu e un secret: iesirea UK din UE inseamna inceputul destramarii Uniunii. Semnele au inceput sa apara mai demult, pentru cine a putut sa le citeasca. Proiectul european moare pentru ca s-a indepartat de la ideile initiatorilor; o constructie care se dorea, in primul rand politica, a devenit una fortat-economica, in care drepturile fundamentale au fost calcate in picioare de promotorii corectitudinii economice, a deficitelor fixate de la Berlin si a birocratiei stupide promovate de la Bruxelles.

poll

Dar, ceea ce e mai interesant, este ca inainte ca Uniunea Europeana sa se destrame, s-ar putea sa asistam la destramarea Regatului Unit. Pentru ca in afara de faptul ca a fost un vot al varstelor (tinerii au votat preponderent pentru ramanere, batranii, pentru iesire) a fost si un vot regional. Scotia a votat pentru ramanerea in UE, Irlanda de Nord, la fel. Gibraltarul a votat masiv pentru a ramane in UE.

gibraltar

Abia a trecut referendumul in care Scotia a ales sa ramana, la limita, impreuna cu Anglia. Daca se va repeta anul viitor, mai mult ca sigur ca Scotia va decide sa se separe si sa adere la UE. Irlanda, care este in UE, ar putea sa profite de exitul Marii Britanii, pentru a forta reunificarea cu Irlanda de Nord, aflata sub control britanic. Iar Gibraltarul… Gibraltarul a votat in nenumarate randuri sa ramana in componenta Angliei desi Spania revendica teritoriul. Dar, cu un imens procent – 94% – dintre electori care au votat pentru ramanerea in UE, s-ar putea ca situatia sa se schimbe.