E din cauza taierilor de copaci!

FOTO: Anna Strat‎
FOTO: Anna Strat‎
FOTO: Anna Strat‎

Ploaia care a inundat Bacaul vineri seara, cu un neverosibil 70 l/mp, a dat apa la moara (vorba vine …) tuturor nervozatilor care s-au repezit, imediat sa-l injure pe noul primar care abia a depus juramantul, fie sa se razboiasca oral cu fostul, care nu a largit canalizarea ca sa inghita tot amarul asta de apa.

Ca peste tot in tara, nervii sunt intinsi la maxim. Lumea vrea rezultate si le vrea acum, vrea aia, si aia, si ailalta. Nu sta la discutii, zbiara ca asa ceva numai in Romania se intampla si ca la noi s-au adunat toti incompetentii, la puscarie cu ei!

Daca in privinta inundatiilor de pe Valea Muntelui s-a gasit rapid explicatia ca de vina au fost taierile de copaci, sunt curios cine o sa apara primul care sa spuna ca si pentru ploaia torentiala care a blocat cateva ore Bacaul sunt de vina tot aia care au taiat arborii din padure.

Pentru ca, vedeti dumneavoastra, sunt doua mari probleme:

1. Canalizarea Bacaului, ca si a altor orase, nu a fost dimensionata pentru o ploaie de 70 l/mp. Pot sa pun pariu ca nici pentru 30 sau 20 de l/mp nu a fost gandita. Pentru ca ar fi costat mai mult. Mult mai mult. Si pentru ca la vremea la care a fost proiectata, nu erau astfel de precipitatii. Iar asta ne duce la al doilea punct:

2. Schimbarea climatica. O vedem cu ochiul liber dar nu o bagam in seama. Cata zapada ati vazut iarna care a trecut? Ce temperaturi au fost in martie anul acesta? Ce vreme am avut in iunie de toata lumea, dupa prima luna de vara, e tot cu picioarele albe?

Chiar daca nu vrem sa acceptam, schimbarea climei se petrece sub ochii nostri si ne afecteaza. Noi putem, in continuare, sa dam vina pe autoritati, pe canalizari, pe extraterestri sau pe cine mai vrem noi. Problema e in alta parte.

In rest, inca nu suntem invatati cu astfel de fenomene. Dar nu e problema, in curand vom fi…

1 COMENTARIU

  1. Primaria face toaletarea copacilor, rezolva spatiul verde dar decolmatarea canalizarilor a cui sarcina este?
    Un exemplu frumos este strada Stadionului, langa Sala Sporturilor unde aluviunile au ridicat grilajul de scurgere. De acum 5 ani. Daca ploua trebuie sa ocolesti doua blocuri ca sa nu treci pe la Nufarul. Pe trecerea de pietoni.