O reminescenta a comunismului

bostan_bCa un ministru crede ca “educatia gratuita e o reminescenta a comunismului” este una. Insa, cand spune cu subiect si predicat ca parintii ar trebui sa cotizeze cu macar cate 100 de lei pe luna pentru educatia copiilor, deja nu mai este o traznaie, si nici prostie din partea unui ministru; este deja un program de guvernare.

Putem sa trecem peste confuzia ministrului (in fond, daca ne uitam la backgroundul sau, nimic nu-l indreptateste sa ocupe aceasta functie); poate dansul nu stie ca deja parintii platesc pentru educatia copiilor prin taxe si impozite.

Poate distinsul domn tehnocrat nu stie ce scrie in Constitutie, si anume ca invatamantul de 12 clase este obligatoriu si gratuit in Romania.

Poate domnul in cauza, cunoscut pentru opiniila sale extremiste, a incurcat niste termeni si s-a exprimat gresit cand a spus ca invatamantul nu trebuie sa mai fie gratuit deoarece elevii nu mai fac eforturi sa invete si ca, daca ar plati, alta ar fi perceptia. Intre noi fie vorba, generatii intregi de absolventi ai facultatilor particulare il pot contrazice pe domnul ministru: au platit si tot n-au invatat nimic.

Insa, in momentul in care un ministru spune raspicat ca pentru educatie trebuie sa se plateasca, deja intram in alta categorie. Si ne amintim, de exemplu despre declaratiile altor ministri sau lideri politici cum ar fi faptul ca “drepturile sunt un lux”.

Exista o categorie de politicieni si formatori de opinie care incearca sa acrediteze ideea ca nu exista drepturi, exista numai obligatii; o asa-zisa elita autoproclamata se considera detinatoarea unui adevar absolut si incearca sa-l impuna cetatenilor.

Deja, daca va uitati bine, societatea musteste de ura; exact ca in vremurile bune ale guvernarii PDL. Ni se impune o combinatie intre fascism si capitalism financiaro-corporatist, in care lumea este impartita intre cei care au si cei care nu au, intre cei care isi pot permite sa plateasca pentru educatie sau pentru sanatate si cei care vor munci in lanturi pentru ca nu-si pot permite. Ceea ce ni se propune este un Ev Mediu tehnologizat, in care dreptul divin a fost inlocuit cu ingineria sociala, iobagii, cu salariatii lasati fara drepturi iar nobilimea, cu tehnocratii.

10 COMENTARII

 1. Are foarte mare dreptate. Nu poate fi facuta reforma in nici un domeniu daca nu ai bani.Bineinteles se pot identifica segmente sociale scutite de taxe, etc. Trebuie umblat si la Constitutie ca sa fie treaba in regula (apropos de cei 0,06 din PIB)
  Guvernul a aruncat sume uriase pe programe gen “fructe in scoli” sau “cornul si laptele”, programe care pornesc de la o idee nobila, dar sfarsesc lamentabil.Munti de cutii de lapte aruncate lunar, cornuri lasate prin banci, fructe aruncate in trecatori de la fereastra casei.
  Mi-a placut intotdeauna sa platesc pentru un serviciu. M-am cam ferit de gratuitati Asa pot sa aleg, asa pot sa-mi gasesc ce-mi trebuie mie si copilului meu – manuale , materii si de ce nu si profesori.
  Toata lumea tipa dupa invatamant gratis dar baga milioane in curul loazelor care nu invata.
  Profesorii sunt in majoritate blazati, slab pregatiti dar raspund prompt la “stimulente” si cadouri venite de la copiii de “familie buna” (chiar – spune-mi si mie dupa parerea ta ce inseamna “familie buna”). Eu am simtit asta in 2014 la capacitate cand loaze de bani gata , care nu stiau sa lege doua vorbe sau sa faca o adunare, au avut la capacitate peste 9.50.
  Si imi mai doresc ceva : examen la intrarea in liceu – ce-i panarama asta cu mediile?

 2. Domnule ministru,nu sunteti singurul din guvern care ne jigneste.Asteptam din luna mai votarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 85/2016 pentru recuperarea unor diferente salariale din 2008-2010 dar membrii guvernului au alte pioritati.Noi, cadrele didactice , am fost mereu marginalizate. Ne-am obisnuit!Bine ca aveti timp sa va votati Dv pensii si salarii speciale!

 3. Dana, mars in fundul pesterii! Daca esti proasta si nu intelegi ca invatamantul NU este gratuit, ca parintii platesc deja pentru educatie prin taxe si impozite, mars la sapa, ca acolo e locul tau. Din cauza unor vaci ca tine se duce Romania la vale, pentru ca nu sunteti in stare sa intelegeti lucruri elementare. Cum ar fi, de exemplu, ca daca vreti profesori buni, trebuie sa incepeti sa platiti niste salarii ca lumea . Idioato!

 4. Mai Dana tanara frumoasa si libera posibil sclava pseudocorporatista fa o pagina pe Facebook si chiama susinatorii neoliberalismului sa schimbe guvernele comuniste din Suedia si Finlanda care au si ei ( sobolani rosii ca e la moda ) invatamant gratuit…..sper ca nu ai facut facultate SH

 5. Giuliani – eu te-am inteles, tu insa nu.
  Asta spuneam si eu – doar ca intr-un mod civilizat – ca desi este declarat ca fiind gratuit , invatamantul romanesc este totusi departe de a fi asa.Banii din impozite si taxe nu ajung nici macar pentru satisfacerea poftelor hotilor care ne conduc (cred ca si cu largul tau concurs).
  A dezvolta un sistem de taxe – asa cum am spus – dupa o riguroasa politica care sa aseze pe primul loc performanta este de preferat unei ipocrizii pe care toata lumea o mesteca.
  Si calmeaza-te – din cate aud reforma in medicina a inceput si rezultatele sunt incurajatoare.Ar fi fost bine daca ai fi fost beneficiarul si reformei in educatie.Da” cine stie , poa’ te faci bine ….

 6. Centurion – pt. informarea ta – iata SH-urile absolvite de mine
  1. Institutul Politehnic Iasi – Fac. de Constructii promotia 1989 invatamant de zi (se facea scoala atunci te asigur, la admitere am fost 3-4 / loc)
  2.Facultatea de Drept – Iasi – promotia 1995 invatamant de zi ( aici am prins numa’ 11 pe loc la admitere)
  Recunosc nu am masterate sau doctorate , masteratul nu existau atunci iar la doctorat, nu visam.
  Despre tine….. In afara de scoala de soferi mai ai ceva ?

 7. PENTRU DANA…… am spus ,, sper ca nu ai facultate la SH ,, / recunosc ca am doua greseli ortografice tastand de pe telefon ,, mea culpa,, / DA am scoala de soferi , treapta 1, treapta a doua, bacalaureat si examen de admitere la facultate … la fara taxe / licenta si asa mai departe daca e sa ne insiruim ,, realizarile ……/ asteptam totusi o replica legata de continutul efectiv al comentariului meu / apreciez traseul tau profesional , dar nu sunt de acord in mare parte cu comentariul tau/ banuiesc ca mai am acest drept de a nu fi de acord deorece conform trendului actual al neoliberalismului se pare ca incepe sa fie o formalitate…/ Cred ca nu esti adepta teoriei lui Malthus in sens extins ..

 8. Centurion + Giuliani – nu sta nimeni sa-ti numere greselile gramaticale stai linistit.
  Nu am vrut sa pornesc o discutie mai ales dupa ce nivelul acesteia a cazut brusc odata cu primele voastre comentarii.
  Nu intram in acest schimb de replici si nici nu mai am de gand sa continui.Nu sunteti de acord cu mine , foarte bine – nu e nevoie de argumente.
  Dar nu m-am asteptat ca niste baieti asa fini si educati ca voi (Giuliani) sa aiba asa o reactie .
  Recunosc Centurion – cu teoria lui Malthus mi-ai inchis gura. Mi-am dat seama cat de multe lacune exista in educatia mea si m-a cuprins depresia.
  Pe viitor nu mai incercati lecturi asa de complicate , nu de alta dar sa nu va curga sange din nas.
  Spalati-va pe dinti, mancati-va legumele si mergeti in continuare la scoala.
  Hai pa !!!