Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana – indiferent de motivele invocate – nu afecteaza doar continentul nostru. Iar efectul nu este doar pe plan economic sau politic; efectul in plan geopolitic este imens.

Pentru ca, din cei trei piloni au UE au mai ramas doi: Franta si Germania. Iar francezii sunt destul de bagati in corzi, in ultimii ani fiind doar o anexa a nemtilor. Rezultatul este ca UE va fi condusa doar de la Berlin.

Ceea ce inseamna ca pozitia Rusiei a devenit mult mai puternica, date fiind relatiile privilegiate dintre cele doua tari.

Aceasta este explicatia pentru care presedintele turc a facut ceea ce a refuzat sa faca de un an de zile: sa-si ceara scuze pentru doborârea avionului militar rusesc. Scuzele si pedepsirea celui care l-a ucis pe pilotul care se parasuta erau doua din conditiile lui Putin pentru reluarea relatiilor dintre cele doua tari.

Erdogan a vazut cum bate vântul si s-a reorientat, mai ales, in conditiile in care SUA e pe cale sa-si schimbe, la rândul sau, politica in zona, dupa alegeri.

Pentru noi , ca de obicei, nu se anunta vremuri prea fericite. Pe de o parte, Germania va apasa pedala de acceleratie pentru a preintâmpina un alt exit. Asta inseamna ca va creste controlul asupra societatii pentru eliminarea si / sau izolarea celor care pun la indoiala dogma Uniunii.

Pe de alta parte, Rusia incearca sa obtina o zona neutra intre ea si Occident. Deja a inceput demersuri diplomatice cu Serbia si Ungaria si se pregateste sa abordeze alte tari.

România se va afla izolata in aceasta zona si va trebui sa decida daca va continua politica de lovire a batului in gard sau se va mai linisti si se va concentra pe chestiuni economice concrete.

Pe plan economic exista o perspectiva destul de probabila sa apara o Uniune Europeana 2.0, care sa inglobeze doar tarile dezvoltate si sa lase in afara Estul si Sudul, caz in care România va intra in fibrilatie deoarece nu mai are nici un fel de control asupra economiei.

Cert este ca dupa alegerile din SUA vom sti exact care este soarta noastra.