Evaluarea nationala: prea usor, prea ca la tara

grafic

M-am jucat putin cu cifrele de la Evaluarea Nationala. Per ansamblu, pe judetul Bacau, rata de promovare (medii peste 5) ar fi de 74.53% din totalul absolventilor sau 69,97% din totalul participantilor la examen, pentru ca sunt peste 200 care nu s-au prezentat.

Daca ne uitam la graficul mediilor (dupa cum se vede l-am facut ca la carte, cu precizarea a ceea ce reprezinta fiecare axa, sa nu existe discutii) vedem ceva ciudat: mediile mari sunt cam multe.

Curba lui Gauss este aplatizata in zona de mijloc si nu prezinta deloc o evolutie in oglinda in partea din dreapta (a mediilor mari) cu partea stanga (a mediilor mici).

In fine, nu mai plictisesc cu interpretarea, ci sar direct la concluzie: subiectele au fost mult prea usoare! Pur si simplu, ceea ce s-a dat la examenul de la finalul clasei a VIII-a fost o bataie de joc pentru ideea de examen: aceea de a selecta elevii dupa nivelul cunostintelor. Practic, stacheta a fost coborata iar valoarea acestor rezultate este extrem de scazuta pentru o selectie corecta.