Boierie si munca patriotica

1
28

6Y740k4

Ca Romania arata ca dupa un bombardament, asta nu poate fi contrazis. Nu exista localitate – urbana sau rurala – in care sa nu vezi cladiri parasite, darapanate, gunoaie pe strazi, buruieni crescute aiurea, baltoace ramase de pe urma ploilor, noroi, praf si alte alea.

Iar cand vine cate o ploaie torentiala, o furtuna de zapada, o grindina sau o viitura, tot romanul urla in draci ca nu vin autoritatile, pompierii si jandarmii sa-i scoata apa din beci. Vede ca gura de canal e infundata langa casa lui, dar nu ar lua un harlet sa o desfunde si dupa aia se intreaba de ce l-a inundat.

Romanul, pus la munca de comunistii lui Ceausescu, s-a trezit dupa 1990 ca a devenit boier si nu mai vrea sa ridice un pai.

Si vine intrebarea: cum de se putea pe vremurile hulite de dinainte de 1989 ca locatarii de la bloc sa iasa la “munca patriotica”? La curatat zapada de pe trotuar, la adunat hartiile, etc? Se putea pentru ca le era frica. Si rusine. Astazi nu ne mai este frica si nici rusine, ba chiar avem tupeul nesimtit sa batem obrazul pompierului ca nu da la lopata cu viteza pe care o dorim noi…

Prin copilarie, adultii gasisera o solutie simpla: in ziua in care se lua gunoiul, cumparau o punga mare cu bomboane si ne-o aratau: strangeti hartiile din jurul blocului si sunt ale voastre! In maximum jumatate de ora era luna.

E bine ca avem niste asteptari de la autoritati. Ca avem pretentii deoarece platim impozite si taxe (desigur, valoarea acestora nu e nici suficienta pentru rezolvarea tuturor problemelor dar nici nu ne da dreptul sa ne facem cine stie ce iluzii). Dar ar fi si mai bine sa invatam sa ne rezolvam si singuri problemele.

E mizerie pe strada? Poate ar fi mai bine sa nu mai aruncam gunoaie. Sa strangem rahatul catelului scos la plimbare. Daca sunt prea putine cosuri de gunoi, cautam o solutie si nu aruncam doza de suc pe trotuar. Luam o lopata si curatam zapada de pe trotuarul din fata blocului.

Aceste lucruri se pot face. Dupa care putem trece la nivelul urmator. Sa atragem atentia celorlalti. care arunca gunoaie pe jos. In gara centrala din Frankfurt o batranica mi-a atras atentia ca mi-a cazut o hartie din buzunar. Am inganat un “sorry” si am luat-o de jos. Mi-a zis in germana, n-am inteles nimic, dar degetul ei arata hartia. La noi de ce nu s-ar putea?!

Poate am renunta la spiritul acesta de fronda cu care ne-am procopsit de vre-un sfert de secol cum ca noua ni se cuvine totul si ca altii trebuie sa faca, noi nu.

1 COMENTARIU

  1. Stai ca nu e chiar asa. Problemele sunt mult mai multe, nu doar cele expuse de tine. Ai uitat sa mentionezi:
    1. Neimplicarea parintilor in educatia copiilor. Asta inseamna ca daca nu-l bati la cap pe ala mic ca nu e bine sa murdareasca spatiul public si daca nu ii arati prin propriul exemplu, va fi mult mai greu sa-l educi cand va fi mare.
    2. Mentalitatea romanilor e ca spatiul public e al nimanui, cand de fapt e fix invers: spatiul public e al tuturor!
    3. Pubelele de gunoi sunt prost gandite pentru ca stau deschise. La prima vijelie jumatate din gunoaie zboara.
    4. Amenzile pentru neridicarea gunoiului la program sunt doar o gluma buna.
    5. Pe primar, oricare ar fi el, il doare-n cur de cetateni. Vezi cazul lui Necula care la nici o luna dupa ce a fost ales, a uitat ce a promis.
    6. Primaria NU II PUNE LA MUNCA PE CEI CARE BENEFICIAZA DE LEGEA VENITULUI MINIM GARANTAT. Chiar, Necula te citeste?

    Si inca ceva… Romanii au invatat rusinea si modestia de la parinti, marea majoritate de la tara. Comunismul nu ne-a invatat decat sa fim rai unii cu altii, sa tradam, sa mintim, sa furam, sa ne dispretuim.