Ce se mai intampla in Ucraina

Likholit (stanga) si procurorul Lutenko (dreapta)
Likholit (stanga) si procurorul Lutenko (dreapta)
Likholit (stanga) si procurorul Lutenko (dreapta)

Unul dintre comandantii batalionului de “voluntari” Aidar care s-a luptat cu rebelii din estul Ucrainei a fost retinut la inceputul lunii, fiind acuzat de infractiuni grave, intre care organizarea de bande inarmate si jaf armat.

Valentin Likholit a fost arestat pe 1 iulie pentru doua luni, insa, pe 2 iulie, când sa fie transferat in inchisoare, zeci de membri ai batalioanelor de voluntari Aidar si Donbass au luat cu asalt instanta de judecata cerând eliberarea sa.

Trupele de interventie ucrainene au sosit la fata locului, insa s-au dovedit depasite numeric, mai ales ca au sosit numerosi alti membri ai batalioanelor de voluntari. Ca urmare, dupa o noapte de asediu, a doua zi, insusi Procurorul General al tarii, Iury Lutenko, a sosit in fata judecatorilor de la Curtea de Apel si a pledat pentru… eliberarea acuzatului.

Comportamentul procurorului general a stârnit uimire chiar si in Ucraina, deoarece Likholit a fost acuzat de crime grave iar biroul Procurorului General a publicat pe site-ul sau lista de crime atribuite acestuia, pentru a justifica masura arestarii sale preventive. In fapt, atât Likholit cât si membrii batalionului Aidar sunt acuzati ca, sub pretextul luptei contra separatistilor, s-au ocupat cu jaful, furtul si rapirea de persoane.

Conform Amnesty International, luptatorii batalionului Aidar rapeau localnicii, pe care ii acuzau de colaborationism cu rebelii si ii tineau inchisi si-i bateau pâna acestia plateau o rascumparare.

Conform martorilor audiati de instanta, voluntarii Aidar impuneau taxe de trecere pe la punctele de control, atât pentru persoane cât si pentru camioanele de aprovizionare si s-au ocupat de contrabanda. Revenind la interventia Procurorului General, sa mai spunem doar ca aceasta a fost incununata de succes: judecatorii au decis eliberarea lui Valentin Likholit.