Cum se spune “ironie” in maghiara?

varga_mihály_mti

Dupa ce a facut atâta tam-tam si a ridicat un gard metalic de vreo 160 de kilometri pentru a impiedica imigrantii sa intre in tara, vecinii nostri maghiari si-au dat seama ca, de fapt, au nevoie de ei.

Conform Washington Post, guvernul Ungariei se confrunta cu un deficit imens de forta de munca si ia tot mai mult in calcul ideea de a invita imigranti din tarile non-UE pentru a munci.

Acestia vor primi permise de munca legale dar nu vor putea solicita cetatenia. Mihály Varga, ministrul economiei, este citat de publicatia austriaca “Die Presse” solicitând Cabinetului sa permita intrarea a sute de mii de muncitori din tarile din afara UE pentru a preveni declinul economic al tarii.

Exista, insa, si niste conditii: Ungaria va accepta numai imigrantii profesionisti si integrabili din punct de vedere cultural, ceea ce inseamna, de fapt, ca nu va accepta musulmani.

Insa, mediul academic nu este prea oprimist in legatura cu decizia de a invita imigranti in Ungaria. Boldizsár Nagy, profesor de filosofie la Brown University este citat de Washington Post afirmând ca, in cazul in care imigrantii vor primi salarii mari, tensiunile sociale vor creste.

In orice caz, problema cu care se confrunta Ungaria nu este de ieri-de azi. In fiecare an, tara pierde forta de munca: cetateni care merg in tarile bogate ale UE cum ar fi Germania sau Franta. Deficitul de forta de munca se vede cel mai bine in domeniul HORECA, restaurantele si hotelurile având cele mai mari probleme in a convinge cetatenii maghiari sa lucreze.

In ciuda retoricii nationaliste de tipul “Ungaria pentru unguri”, guvernul de la Budapesta nu reuseste sa-si convinga cetatenii sa ramâna in tara iar, pe de alta parte, natalitatea a scazut dramatic de zeci de ani, ceea ce a facut sa creasca proportia pensionarilor.

Pâna la luarea unei decizii, Ungaria se pregateste de referendumul programat in toamna in care cetatenii sunt chemati sa decida daca tara va accepta sau nu cotele de imigranti decise de Uniunea Europeana.