Exista sentimentul ca umanitatea se indreapta spre ceea ce s-ar numi o “criza Seldon” (daca ati citit ciclul Fundatiei de Isaac Asimov, stiti despre ce este vorba).

Crize economice, crize politice, sociale, etc, toate vin una dupa alta pentru a ne semnaliza, parca, faptul ca e timpul pentru o resetare. Pentru un nou “moment zero”, in care tot ceea ce stim despre lume sa se dovedeasca depasit si sa fim nevoit sa invatam totul de la capat.

Revolutia franceza finalizata cu Imperiul Napolonian, WW1, WW2, toate au fost “crize Seldon” care au schimbat din temelii lumea. Desigur, cu pretul a milioane de morti.

Ce avem noi acum la nivel mondial?

O mare criza economica, determinata de inegalitatea extrema a repartizarii bogatiei. Oricat ar incerca unii si altii sa ideologizeze situatia si sa incerce sa ne explice faptul ca traim in “cea mai buna din lumile posibile”, se vede deja cu ochiul liber ca situatia nu este deloc roz.

Mai avem o criza politica globala. Una a identitatii politice (nu mai exista ideologii clare, socialistii iau masuri de dreapta si viceversa doar pentru a se mentine la Putere) dar si una a constructiilor supra-statale: UK paraseste UE, NATO se afla intr-un echilibru precar, BRICS este amenintat, etc.

Mai avem o criza a relatiilor geo-politice: China este pe punctul sa devina principala putere mondiala iar SUA nu se lasa prea usor depasita; Rusia ridica pretentii de putere regionala, Japonia se inarmeaza, etc.

Fata de aceste crize majore, imigratia musulmana sau recrudescenta nationalismului in Europa par a fi fleacuri.

Toate acestea au la baza determinari economice. Saracia, furtul bogatiilor naturale, exodul creierelor, distrugerea economiilor nationale au determinat ruperea echilibrului.

E timpul pentru un mare reset economic. Si cea mai simpla cale este cea a razboiului.

Desigur, resetul s-ar putea face si prin intermediul schimbarii mentalitatilor care sa permita o alta paradigma de impartire a avutiei. Slaba speranta, insa!

Razboiul va fi, indiferent ce spun unii sau altii. Ca va incepe peste o luna, un an sau peste 10 ani, asta e mai putin important.

Importante vor fi, insa, sutele de milioane de victime.