Evolutiile internationale, in special cele din Europa, ne indica faptul ca sunt sanse destul de mari sa asistam la o reimpartire a zonelor de influenta. Slabirea economica si militara a Turciei inseamna, cel putin in zona care ne intereseaza – a Balcanilor de Vest -, o diminuare a sprijinului acordat statelor musulmane – Bosnia si Hertegovina, Albania sau Kosovo.

Combinata cu o crestere a influentei Rusiei in Serbia (Belgradul a obtinut un acord prin care Rusia se angajeaza sa apere tara impotriva oricarei agresiuni externe si va deplasa tehnica militara capabila sa creeze o „no-fly zone”), rezulta ca influenta americana – proiectata prin intermediul Turciei – in zona o sa scada considerabil. Cum am mai precizat anterior, Ungaria se afla deja in relatii foarte bune cu Rusia iar Bulgaria doreste sa-si pastreze relatiile privilegiate cu Moscova.

Oricât ar dori (in cazul in care chiar ar dori-o) SUA sa garanteze securitatea României nu o va putea face pentru ca nu va avea cum. Solutia va fi, evident, sa abandoneze România in sfera de influenta a Rusiei. Desigur, mai exista si varianta georgiana: sa promita sprijin si sa nu faca nimic, dupa modelul patentat in 2008, când Saakasvili isi musca cravata in direct la TV dupa ce armata sa, care invadase Osetia de Sud bazându-se pe sprijinul american, a fost invinsa de trupele rusesti.

Evident, este unul din viitorurile posibile. Dar, in cazul in care acest scenariu se confirma (sa nu uitam, probabilitatea ca Trump sa câstige alegerile este extrem de mare), trebuie sa ne intrebam daca suntem pregatiti pentru asa ceva. Suntem inca membri ai UE, dar ne putem intreba pentru cât timp si ce conditii ni se mai pregatesc. Germania, care conduce de fapt UE, nu a facut secreta relatia privilegiata pe care o doreste cu Rusia.

Recapitulând, scenariul cel mai crunt ar fi o retragere americana din Europa de Est combinata cu negociere Germania – Rusia pentru influenta in Balcani care ar insemna un reset total al realitatii politice. România s-ar afla si politic, si economic si militar descoperita. Politic, pentru ca nu a cultivat nici o alternativa, mergând exclusiv pe varianta americana.

Economic pentru ca toate resursele si capacitatile industriale sunt controlate de agenti externi. Militar pentru ca nu avem nici capacitatea de aparare si nici industria necesara pentru a produce armamentul. Mai ramâne Articolul 5 din Charta NATO, dar Donald Trump tocmai a anuntat ca, daca va ajunge presedinte, America se va gândi bine daca va mai achita nota de plata pentru apararea Europei de Est.

2 COMENTARII

 1. Încep prin a va mulțumi pentru atenția pe care mi-ați acordat-o cu ocazia unui comentariu postat la un articol despre Milosevici. Sigur aveam opinii diferite dar rar se mai poate astăzi în România să exprimi un punct de vedere fără să fii înjurat direct.Dumneavoastră mi-ați gazduit comentariul, ba mai mult mi l-ați combătut dar fără jigniri,civilizat. Încă o data va mulțumesc pentru acestea.
  Incerc sa fiu mai succint de data asta :
  1.România nu este Georgia . Noi suntem membri NATO, ei nu erau la acel moment.
  2.Germania a mai greșit o dată când Hitler s-a înțeles cu Stalin, acest lucru este greu de crezut căse va mai repeta.
  3.Puterea militară a SUA este copleșitoare față de tot ce există în lume în momentul de față.
  Concluzia : România este mai în siguranță ca oricând, cu o singură condiție : să fim serioși, să nu tradam,să nu întoarcem armele, etc. ( din păcate istoria noastră este plină de asemenea exemple…).
  În rest , să auzim numai de bine!

 2. 1. Chiar daca Georgia era membru NATO, alianta nu ar fi putut-o ajusta de vreme ce georgienii au atacat primii.

  2. Nu Germania a gresit atunci, ci Rusia. Hitler voia doar sa castige timp. Pe de alta parte, contextul respectiv, in care Anglia si Franta s-au inteles cu Germania pe seama Cehoslovaciei a fost interpretat de Stalin ca o tradare.

  3. Puterea militara a SUA este, intr-adevar mare. Problema este ca e dispersata pe mai multe fronturi: Iraq, Afganistan, Ucraina, Asia de SE. De mai bine de zece ani SUA se chinuie sa pacifice Iraq-ul si Afganistanul si nu reuseste. SUA au bombardat Statul Islamic timp de mai bine d eun an fara rezultate concrete.

  Concluzie: Romania are de suferit din punct de vedere al securitatii. Cum am mai spus, si prin 1940 aveam garantata securitatea de catre Franta si Anglia. Si nu ne-a folosit la nimic.