Combaterea antisemitismului nu e suficienta

photo_verybig_156786De ceva timp, statul roman aloca fonduri si atentie problemei combaterii antisemitismului in societate. Admir modul in care statul Israel stie sa-si urmareasca interesele si este firesc pentru Romania (care a cunoscut “trenurile mortii” si lagarele de exterminare din Transnistria) sa invete din experientele trecutului pentru a nu le mai repeta.

Totusi, nu este suficient. Antisemitismul este doar una din formele pe care o pot lua xenofobia si rasismul. Autoritatile nu fac nimic, de exemplu, fata de propagarea, prin intermediul retelelor sociale, a sentimentelor rasiste impotriva tiganilor. A, da, s-a dat o lege prin care se interzice folosirea termenului de “tigan”. In schimb, la nivelul societatii se propaga ideea ca e de “bon ton” sa injuri romii, sa pui toate pacatele natiunii in carca lor, si chiar se transmite sa le spunem strainilor ca romii nu sunt romani. Da, o sa mi se reproseze ca nu vad infractiunile pe care le comit romii. Dar, va intreb, de ce doar o mica parte din numarul detinutilor din inchisorile romanesti sunt romi?

Autoritatile mai trebuie sa apere romanii. Da, pentru ca asa cum in diferite tari exista campanii antisemite, de exemplu, au existat campanii impotriva romanilor. In Italia si in Franta sau Anglia, romanii au fost ciuca batailor ani de zile in campanii asumate, uneori, chiar politic. Cum avea nevoie guvernul francez sa distraga atentia de la o problema interna, cum trimitea jandarmii peste taberele de romani. Probleme in Italia? Presa italiana ii facea zob pe romani. Iar in Anglia UKIP a facut din imigratia romanilor o adevarata sperietoare. Iar autoritatile romane s-au facut ca ploua.

Mai este in Romania o agresiva campanie antiruseasca. Bine, veti spune, dar rusii sunt raul absolut, sunt dusmanul si e ok sa fim impotriva rusilor pentru ca noi suntem cu americanii. Da, dar trebuie sa avem in vedere un lucru: obiectivul Romaniei pe termen mediu este reunificarea. Or, in Republica Moldova minoritatea rusofona este undeva la 40%. Fara acceptul acestei populatii, unirea va fi imposibila. Or, in acest moment, Romania musteste de anti-rusismul cultivat cu atentie prin intermediul agentilor de influenta ai aliatilor nostri americani.

Dar exista si o adevarata campanie care (inca) se poarta impotriva unor segmente ale societatii. Acum cativa ani se dezlantuise o campanie de tip fascist impotriva bugetarilor, identificati de liderii partidelor de dreapta ca unicii vinovati pentru starea natiunii. Pe urma s-a dezlantuit campania impotriva “asistatilor social”, a fost o scurta campanie impotriva taranilor care nu-si lucrau pamantul si nici nu voiau sa-l vanda, iar acum, la moda, este campania impotriva celor care nu mai accepta locurile de munca platite cu minimul pe economie.

Cum spuneam, lupta impotriva antisemitismului e buna, mai ales atunci cand nu e doar o campanie de intimidare a celor care critica politica actuala a Israelului. Dar, per ansamblu, e nevoie de programe de combatere a antisemitismului. Dar, pe langa acestea, trebuie si programe de combatere a celorlalte forme ale rasismului si xenofobiei.