Sunt pentru 9 mm

Glock22

Acum vreo cateva zile, doi viteji au intrat cu autoturismul in masina de politie si au sarit la politist sa-l bata. Politistul a scos pistolul si a tras. Probabil foc de avertisment, ca niciunul din cei doi agresori – tata si fiu – nu a ajuns la spital, ci in arest. La spital a ajuns politistul, lovit de unul dintre viteji.

Incidentul acesta ne aduce in atentie o problema care a ramas nerezolvata de multa vreme: cea a armamentului si a folosirii acestuia de catre politisti.

TT33
TT33
In ceea ce priveste folosirea armamentului, stim cum stau lucrurile: daca nu-l folosesc e rau pentru ei, daca-l folosesc e si mai rau. Legea nu-l apara pe politist, il apara pe infractor.

Cat despre armamentul din dotarea politistilor, situatia a ramas ca inainte de 1989. Nu vorbesc de fortele speciale, de detasamentele de interventie rapida. Vorbesc de politistul de la Rutiera sau de agentul de proximitate. Care tot cu Carpatiul model 74 stau la centura.

Makarov
Makarov
Hai sa facem putin istorie. Rusii, dupa care a trebuit sa ne dam o buna bucata de vreme, au avut TT-ul de 7,62 mm in dotarea politistilor pana in 1951, cand au inceput sa-l schimbe cu Makarovul de 9 mm. TT-ul avea o viteza initiala a glontului de 480 m/s in vreme ce Makarovul avea viteza de iesire de 315 m/s. La 319 m/s glontul de Makarov dezvolta o energie de 313 J, in vreme ce glontul 7.62×25mm Tokarev dezvolta, la 409 m/s 488 J.

MP-443 Grach_IRL
MP-443 Grach_IRL
Din 2003, politistii rusi au in dotare pistolul MP-443 Grach tot de 9 mm, cu o viteza a glontului de 450 m/s. Acest pistol foloseste glontul 9×19mm Parabellum, care la 426 m/s dezvolta o energie de 678 J.

Majoritatea fortelor de politie din SUA utilizeaza Glock 22 care foloseste cartuse S&W de calibrul .40, ceea ce, in milimetri ar insemna 10,16.

Glock22
Glock22
In functie de producator si greutate, un glonte .40 S&W paraseste teava pistolului cu o viteza cuprinsa intre 320 si 367 m/s si dezvolta o energie cuprinsa intre 598 si 680 J.

Si acum sa vedem performantele Carpatiului: viteza initiala a glontului e de numai 285 m/s iar glontul folosit – 7.65 mm Browning – dezvolta, la 282 m/s o energie de doar 167 J.

Carpati
Carpati
Carpatiul este o arma mult prea slaba pentru a opri un infractor hotarat. Din pacate, desi dotarea politistilor cu pistoale de 9 mm – fie de productie occidentala, fie de productie ruseasca – nu ar costa foarte mult, de ani de zile decizia a fost amanata.

5 COMENTARII

 1. Mi se pare corect sa fie luate masuri rapide si de maxima siguranta , iar politistul din strada sau agentul sa exercite fara nici o frica armamentul din dotare fara a fi tras la raspundere de catre seful din birou , care niciodata nu va fi deacord cu argumentele spuse de catre subalternul lui. In SUA sint agenti care au 4-5 persoane decedate in schimbul de focuri cu persoanele care comit infractiuni transportind droguri de mare risc .

 2. chiar as vrea sa vad reactiile opiniei publice, intr-un caz de schimburi de focuri in loc public cu posibile victime..chiar si colaterale( se intampla,neaparat de luat in calcul de tragator)..intr-un caz in care agentul de OP nu are alta varianta decat folosirea armamamentului..cum spune nelu mai sus..schimb de focuri cu jigodii antrenate, nu cu vreun boschetar sau aurolac..cam cum o sa vuiasca presa si televiziunile, calare,sunt convins , pe politist..ofofof..sunt pt 9 mm.:)

 3. Am fost un rau ce sa fac.M-am bagat si eu ca proasta-n vorba.Nici nu mai stiu exact despre ce era vorba……tranzistoru’……japonez……..tonitza. Da’ ar trebui sa ma pretuiesti mai mult ca maine poimaine nu mai comentez nimic si ramai singur.
  Sa ma critici tocmai pe mine; pe mine care-ti citesc postarile ca pe Sfanta Scriptura…..
  Maxim iti spun eu ce este – titlul ” Sunt pentru 9 mm”.
  Acum ca vorbim despre lungime sau diametru nu mai conteaza (auzi – “sa facem putina istorie”) – important e pana la urma sa nu te faci de bafta.
  Constat brusc ca nivelul discutiei s-a prabusit asa ca ma grabesc sa te parasesc.
  Haidi pa!!