Regina cui?

Regina Maria, la capataiul soldatilor romani raniti in luptele din Moldova, in Primul Razboi Mondial. Maria a fost, intr-adevar, regina Romaniei, Ana, nu.

Sotia fostului rege Mihai a decedat. Pana aici, nimic neobisnuit. Doar ca, anumite institutii au inceput o campanie furibunda pe aceasta tema. Sotia fostului rege a devenit, brusc, “Regina Romaniei”, i se fac funeralii nationale si se declara doliu national.

De ce? Putem doar banui.

Sa incepem, asadar, cu demitizarea problemei. “Regina Ana” n-a fost nici o secunda regina Romaniei. Nici legal, nici simbolic. La data casatoriei cu fostul rege Mihai, acesta nu mai era rege. Ana nu a fost incoronata regina. Nici macar nu era ortodoxa, asa cum cerea Constitutia sa fie regii Romaniei. Nu vorbea nici limba romana si nici nu a incercat sa o invete iar activitatea sa pentru tara este aproape egala cu zero.

Vedeti, intotdeauna vom avea drept sistem de referinta ceea ce a facut Regina Maria. Stiu, e o stacheta greu de depasit, dar e unicul sistem de comparatie pe care-l avem.

Asadar, nici legal si nici simbolic, Ana nu putea fi “Regina a Romaniei”. Dar Guvernul republican decide sa o recunoasca. Televiziunea nationala ii dedica ode si din “Regina Ana” nu o mai scoate. Tinerii frumosi si liberi sunt impresionati. Sau pe aproape.

Care este spilul?

Exact asta este: impresia artistica si entuziasmul popular.

Operatiunea se pregatise pentru fostul rege Mihai, grav bolnav. Toata lumea se pregatise pentru socul mortii acestuia si pentru exploatarea mediatica a decesului inainte de alegeri.

Chiar daca nu era un eveniment cu impactul “Colectiv”, decesul fostului rege dadea posibilitatea bombardarii principalului partid aspirant la guvernare; s-ar fi reluat povestile cu fugarirea lui Mihai pe autostrada, cu interdictia de a intra in tara, cu faptul ca PSD a fost impotriva intoarcerii ex-regelui in Romania.

Si ar fi prins. La un electorat instabil psihic cum este cel roman, impactul emotional ar fi fost suficient de puternic pentru a determina o schimbare a intentiei de vot. Tocmai din acest motiv, se spune, PSD a inceput sa curteze familia regala si si-a dat acordul cu declararea Casei Regale drept ONG de utilitate publica, finantata de la buget.

Dar, cum Ana a murit prima, toate planurile au fost devansate si toata lumea trebuie sa zambeasca frumos de teama repercusiunilor media. Caci, in actualul context, a te declara impotriva funeraliilor nationale pentru un cetatean strain inseamna sinucidere curata din punct de vedere al perceptiei publice.

Si astfel vom avea o zi de doliu national la care toata clasa politica va participa scrasnind din dinti si ascunzand cutitele in maneci.

5 COMENTARII

 1. “Consoarta Sefului Casei Regale a Romaniei va primit titlul si apelativul de Regina pe intreaga durata a casatoriei si a vaduviei sale, in cazul in care Seful Casei Regale ii va deceda inainte. Articolul 2

  Titlurile membrilor Casei Regale

  1) Seful actual al Casei Regale a Romaniei este:
  Majestatea Sa Mihai I, Rege al Romaniei (jure sanguinis).

  2) Actuala Consoarta a Sefului Casei Regale a Romaniei este:
  Majestatea Sa Ana, Regina Romaniei (ad personam) si Printesa de Bourbon-Parma (jure sanguinis). Majestatea Sa isi va pastra titlul, apelativul si rangul pe durata vaduviei sale, in cazul in care Seful Casei Regale a Romaniei va deceda inaintea sa.” Sursa: http://www.familiaregala.ro